Chili con carne - meksykański klasyk. Jednogarnkowe danie idealne na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Rozgrzewa i syci

Obraz
© 123RF.COM

Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Kusi aromatem, wspaniale smakuje i syci na długo. Do dzieła!

/ 5Legendarna potrawa

Obraz
© 123RF.COM

Według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę Marię z Agredy. Indianie z południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych nazywali ją damą w lazurze. Siostra Maria na wiele dni pogrążyła się w transie. Kiedy Maria się obudziła, wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Tak głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom i doradzała im, by szukali hiszpańskich misjonarzy. Od pogan otrzymała przepis na danie z mięsa antylopy, cebuli, pomidorów i papryki chili.

/ 5Na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Choć lista składników może wydawać się długa, przygotowanie chili con carne nie jest skomplikowane. Mięso, warzywa i przyprawy smażymy w jednym garnku lub na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy paprykę chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę doprawiamy kuminem i pieprzem. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Chili con carne posypujemy na koniec ostrym żółtym serem. Podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.

/ 5Bogactwo smaków

Obraz
© 123RF.COM
  • 900 g mielonej karkówki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki pasty chili,
  • 100 g boczku,
  • starty ser cheddar,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki sypkiej papryki chili,
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

/ 5Pyszności z jednego garnka

Obraz
© 123RF.COM

Wymieszaj wszystkie rodzaje chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i przyprawy Mieszaj na patelni przez 3-4 min. Wlej wodę. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Podawaj z serem startym na tarce.

Zobacz też: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata