Chili con carne - meksykański klasyk. Jednogarnkowe danie idealne na chłody
Rozgrzewa i syci
Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Kusi aromatem, wspaniale smakuje i syci na długo. Do dzieła!
Legendarna potrawa
Według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę Marię z Agredy. Indianie z południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych nazywali ją damą w lazurze. Siostra Maria na wiele dni pogrążyła się w transie. Kiedy Maria się obudziła, wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Tak głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom i doradzała im, by szukali hiszpańskich misjonarzy. Od pogan otrzymała przepis na danie z mięsa antylopy, cebuli, pomidorów i papryki chili.
Na ostro
Choć lista składników może wydawać się długa, przygotowanie chili con carne nie jest skomplikowane. Mięso, warzywa i przyprawy smażymy w jednym garnku lub na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy paprykę chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę doprawiamy kuminem i pieprzem. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Chili con carne posypujemy na koniec ostrym żółtym serem. Podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.
Bogactwo smaków
- 900 g mielonej karkówki,
- sok z 1 limonki,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 łyżki pasty chili,
- 100 g boczku,
- starty ser cheddar,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki sypkiej papryki chili,
- ½ łyżeczki chili chipotle w proszku,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki kminku,
- 1 gałązka tymianku,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżka cukru,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Pyszności z jednego garnka
Wymieszaj wszystkie rodzaje chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i przyprawy Mieszaj na patelni przez 3-4 min. Wlej wodę. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Podawaj z serem startym na tarce.
Zobacz też: Tortilla ziemniaczana