WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Chili con carne - meksykański klasyk. Jednogarnkowe danie idealne na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Rozgrzewa i syci

Obraz
© 123RF.COM

Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Kusi aromatem, wspaniale smakuje i syci na długo. Do dzieła!

/ 5Legendarna potrawa

Obraz
© 123RF.COM

Według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę Marię z Agredy. Indianie z południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych nazywali ją damą w lazurze. Siostra Maria na wiele dni pogrążyła się w transie. Kiedy Maria się obudziła, wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Tak głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom i doradzała im, by szukali hiszpańskich misjonarzy. Od pogan otrzymała przepis na danie z mięsa antylopy, cebuli, pomidorów i papryki chili.

/ 5Na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Choć lista składników może wydawać się długa, przygotowanie chili con carne nie jest skomplikowane. Mięso, warzywa i przyprawy smażymy w jednym garnku lub na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy paprykę chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę doprawiamy kuminem i pieprzem. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Chili con carne posypujemy na koniec ostrym żółtym serem. Podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.

/ 5Bogactwo smaków

Obraz
© 123RF.COM
  • 900 g mielonej karkówki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki pasty chili,
  • 100 g boczku,
  • starty ser cheddar,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki sypkiej papryki chili,
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

/ 5Pyszności z jednego garnka

Obraz
© 123RF.COM

Wymieszaj wszystkie rodzaje chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i przyprawy Mieszaj na patelni przez 3-4 min. Wlej wodę. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Podawaj z serem startym na tarce.

Zobacz też: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary