WAŻNE
TERAZ

WP ujawnia: Horała spotykał się z prezesem Dawtony tuż przed sprzedażą działki

Chili con carne - meksykański klasyk. Jednogarnkowe danie idealne na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Rozgrzewa i syci

Obraz
© 123RF.COM

Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Kusi aromatem, wspaniale smakuje i syci na długo. Do dzieła!

/ 5Legendarna potrawa

Obraz
© 123RF.COM

Według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę Marię z Agredy. Indianie z południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych nazywali ją damą w lazurze. Siostra Maria na wiele dni pogrążyła się w transie. Kiedy Maria się obudziła, wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Tak głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom i doradzała im, by szukali hiszpańskich misjonarzy. Od pogan otrzymała przepis na danie z mięsa antylopy, cebuli, pomidorów i papryki chili.

/ 5Na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Choć lista składników może wydawać się długa, przygotowanie chili con carne nie jest skomplikowane. Mięso, warzywa i przyprawy smażymy w jednym garnku lub na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy paprykę chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę doprawiamy kuminem i pieprzem. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Chili con carne posypujemy na koniec ostrym żółtym serem. Podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.

/ 5Bogactwo smaków

Obraz
© 123RF.COM
  • 900 g mielonej karkówki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki pasty chili,
  • 100 g boczku,
  • starty ser cheddar,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki sypkiej papryki chili,
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

/ 5Pyszności z jednego garnka

Obraz
© 123RF.COM

Wymieszaj wszystkie rodzaje chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i przyprawy Mieszaj na patelni przez 3-4 min. Wlej wodę. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Podawaj z serem startym na tarce.

Zobacz też: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki