Chili con carne - meksykański klasyk. Jednogarnkowe danie idealne na chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Rozgrzewa i syci

Obraz
© 123RF.COM

Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Kusi aromatem, wspaniale smakuje i syci na długo. Do dzieła!

/ 5Legendarna potrawa

Obraz
© 123RF.COM

Według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę Marię z Agredy. Indianie z południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych nazywali ją damą w lazurze. Siostra Maria na wiele dni pogrążyła się w transie. Kiedy Maria się obudziła, wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Tak głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom i doradzała im, by szukali hiszpańskich misjonarzy. Od pogan otrzymała przepis na danie z mięsa antylopy, cebuli, pomidorów i papryki chili.

/ 5Na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Choć lista składników może wydawać się długa, przygotowanie chili con carne nie jest skomplikowane. Mięso, warzywa i przyprawy smażymy w jednym garnku lub na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy paprykę chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Potrawę doprawiamy kuminem i pieprzem. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Chili con carne posypujemy na koniec ostrym żółtym serem. Podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.

/ 5Bogactwo smaków

Obraz
© 123RF.COM
  • 900 g mielonej karkówki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki pasty chili,
  • 100 g boczku,
  • starty ser cheddar,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki sypkiej papryki chili,
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

/ 5Pyszności z jednego garnka

Obraz
© 123RF.COM

Wymieszaj wszystkie rodzaje chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. W garnku o grubym dnie podsmaż boczek, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i przyprawy Mieszaj na patelni przez 3-4 min. Wlej wodę. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Podawaj z serem startym na tarce.

Zobacz też: Tortilla ziemniaczana

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu