Meksykańskie burrito. Gratka dla prawdziwych głodomorów
Krok po kroku
Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz — fasola, meksykański ryż i mięso. Zobaczcie, jak je przygotować w domu.
Jakich składników potrzebujesz?
Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa, czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej, 1 ¼ łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki, łyżka cukru lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki octu balsamicznego, ¼ łyżeczki cynamonu, 1–2 łyżki oleju.
Dodatkowo: 100 g ryżu, 4 tortille, 4 plastry sera gouda, 4 łyżki kwaśnej śmietany, ¾ dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).
Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.
Przygotuj farsz
Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie na oleju podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Kiedy mięso będzie gotowe wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 10–15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.
Sztuka rolowania
Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka. Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadzieję, że sobie z nią poradzisz — wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do środka (tak jak zawija się krokiety). Aby farsz nie wypadał na boki wykonuj tę czynność razem z rolowaniem placka.
Upiecz i gotowe!
Teraz zawiń burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakończeniem do dołu i wstaw do piekarnika. Po upływie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.