Meksykańskie burrito. Gratka dla prawdziwych głodomorów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Krok po kroku

Obraz
© 123RF

Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz — fasola, meksykański ryż i mięso. Zobaczcie, jak je przygotować w domu.

/ 5Jakich składników potrzebujesz?

Obraz
© 123RF

Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa, czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej, 1 ¼ łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki, łyżka cukru lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki octu balsamicznego, ¼ łyżeczki cynamonu, 1–2 łyżki oleju.
Dodatkowo: 100 g ryżu, 4 tortille, 4 plastry sera gouda, 4 łyżki kwaśnej śmietany, ¾ dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).
Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.

/ 5Przygotuj farsz

Obraz
© 123RF

Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie na oleju podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Kiedy mięso będzie gotowe wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 10–15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.

/ 5Sztuka rolowania

Obraz
© 123RF

Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka. Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadzieję, że sobie z nią poradzisz — wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do środka (tak jak zawija się krokiety). Aby farsz nie wypadał na boki wykonuj tę czynność razem z rolowaniem placka.

/ 5Upiecz i gotowe!

Obraz
© 123RF

Teraz zawiń burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakończeniem do dołu i wstaw do piekarnika. Po upływie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata