Meksykańskie burrito. Gratka dla prawdziwych głodomorów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Krok po kroku

Obraz
© 123RF

Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz — fasola, meksykański ryż i mięso. Zobaczcie, jak je przygotować w domu.

/ 5Jakich składników potrzebujesz?

Obraz
© 123RF

Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa, czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej, 1 ¼ łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki, łyżka cukru lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki octu balsamicznego, ¼ łyżeczki cynamonu, 1–2 łyżki oleju.
Dodatkowo: 100 g ryżu, 4 tortille, 4 plastry sera gouda, 4 łyżki kwaśnej śmietany, ¾ dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).
Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.

/ 5Przygotuj farsz

Obraz
© 123RF

Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie na oleju podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Kiedy mięso będzie gotowe wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 10–15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.

/ 5Sztuka rolowania

Obraz
© 123RF

Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka. Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadzieję, że sobie z nią poradzisz — wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do środka (tak jak zawija się krokiety). Aby farsz nie wypadał na boki wykonuj tę czynność razem z rolowaniem placka.

/ 5Upiecz i gotowe!

Obraz
© 123RF

Teraz zawiń burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakończeniem do dołu i wstaw do piekarnika. Po upływie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości