Kuchnia Mai Bohosiewicz. Aktorka zdradziła swój przepis na kluski śląskie

Gumiklyjzy, czyli kluski śląskie, to klasyka kuchni Górnego Śląska. Tradycyjnie podawane z roladami i modrą kapustą, mają swoich miłośników nie tylko w regionie. Wielbicielką gumiklyjzów jest również pochodząca z Żor Maja Bohosiewicz. Aktorka zdradziła na Instagramie swój sprawdzony przepis na kluski śląski, a przy okazji pokazała, jak urządziła kuchnię.

Maja Bohosiewicz zdradziła swój przepis na kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Maja Bohosiewicz jest jedną z najbardziej lubianych instamatek. Aktorka regularnie dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przemyśleniami dotyczącymi małżeństwa, macierzyństwa i podróżowania razem z dziećmi. Tym razem zdradziła przepis na jedno z kultowych dań regionu, z którego pochodzi – kluski śląskie. Jak sama przyznała, to najlepszych sposób na "nafaszerowanie dziecka kaloriami", bez glutenu.

– Ziemniaki ugotowane praskujemy na purée, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, i ugniatamy tak, aby konsystencja pozwalała na uformowanie kuleczek. W wersji mini dla dzieci na tzw. jednego bajsa. Gumiklyjzy gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na zewnątrz – radzi Bohosiewicz.

Aktorka zaleca, by śląskie gumiklyjzy podawać z sosem z pieczonej dyni. – Dynię hokkaido pieczemy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza z cebulką i czosnkiem, a potem blendujemy z mlekiem kokosowym z puszki. Sól, pieprz, papryka i jazda – dodaje aktorka.

Taka wersja klusek śląskich z pewnością zasmakuje tym, którzy za kuleczkami z gęstym sosem pieczeniowym nigdy nie przepadali. Tradycjonaliści mogą nie być jednak przekonani do połączenia gumiklyjzów z dynią. Mimo to powinni wypróbować przepis aktorki. Niewątpliwie ma on jeszcze jedną zaletę, którą docenią przede wszystkim rodzice: tak przygotowane kluski z pewnością zasmakują najmłodszym, nawet tym najbardziej wybrednym.

Przy okazji dzielenia się przepisem, Bohosiewicz pokazała, jak wygląda jej kuchnia. Aktorka stawia na minimalizm i nowoczesność.

Skorzystacie z jej przepisu?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości