Dynia hokkaido. Z czym to się je?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Koniec lata i początek jesieni to świetny czas, by kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Spośród wielu odmian warto wybrać hokkaido. Na tle innych wyróżnia się kilkoma zaletami. Na następnych stronach galerii znajdziesz porady, które na pewno przekonają cię, że ta dynia jest wprost idealna pod każdą postacią.

Zobacz także wideo: danie z dynią i kurczakiem

/ 5Wielka moc małej dyni

Obraz
© iStock.com

Hokkaido jest jedną z najczęściej wybieranych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 2-3 kilogramy. Intensywnie pomarańczowa, bardzo twarda skórka, kształt przypominający cebulę i zwarty, dość suchy miąższ to jej znaki rozpoznawcze. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 5Co ma w sobie?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wprowadzić dynię hokkaido do swojego jadłospisu, ponieważ wspomaga trawienie i dostarcza niezbędnych dla organizmu związków. Znajdziemy w niej jeszcze więcej karotenu niż w marchewce. Związek ten dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dynia hokkaido jest także prawdziwą bombą witaminową – zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także PP, C i A. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

/ 5Dynia hokkaido w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą dyni hokkaido, oprócz jej wartości odżywczych, jest to, że nie rozpada się w czasie obróbki termicznej. Właśnie dlatego będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować danie, w którym wyczuwalne są kawałki dyni. Świetnie sprawdzi się w sałatkach na ciepło, w gulaszu, tarcie czy leczo. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono.

/ 5Jak upiec dynię hokkaido?

Obraz
© iStock.com

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę lub paseczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni skórką do dołu. Jeśli dynia ma trafić do sałatki, posyp ją solą i np. listkami świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien z łatwością wchodzić w miąższ).

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem