Dynia hokkaido. Z czym to się je?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Koniec lata i początek jesieni to świetny czas, by kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Spośród wielu odmian warto wybrać hokkaido. Na tle innych wyróżnia się kilkoma zaletami. Na następnych stronach galerii znajdziesz porady, które na pewno przekonają cię, że ta dynia jest wprost idealna pod każdą postacią.

Zobacz także wideo: danie z dynią i kurczakiem

/ 5Wielka moc małej dyni

Obraz
© iStock.com

Hokkaido jest jedną z najczęściej wybieranych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 2-3 kilogramy. Intensywnie pomarańczowa, bardzo twarda skórka, kształt przypominający cebulę i zwarty, dość suchy miąższ to jej znaki rozpoznawcze. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 5Co ma w sobie?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wprowadzić dynię hokkaido do swojego jadłospisu, ponieważ wspomaga trawienie i dostarcza niezbędnych dla organizmu związków. Znajdziemy w niej jeszcze więcej karotenu niż w marchewce. Związek ten dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dynia hokkaido jest także prawdziwą bombą witaminową – zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także PP, C i A. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

/ 5Dynia hokkaido w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą dyni hokkaido, oprócz jej wartości odżywczych, jest to, że nie rozpada się w czasie obróbki termicznej. Właśnie dlatego będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować danie, w którym wyczuwalne są kawałki dyni. Świetnie sprawdzi się w sałatkach na ciepło, w gulaszu, tarcie czy leczo. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono.

/ 5Jak upiec dynię hokkaido?

Obraz
© iStock.com

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę lub paseczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni skórką do dołu. Jeśli dynia ma trafić do sałatki, posyp ją solą i np. listkami świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien z łatwością wchodzić w miąższ).

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają