Dynia hokkaido. Z czym to się je?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Koniec lata i początek jesieni to świetny czas, by kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Spośród wielu odmian warto wybrać hokkaido. Na tle innych wyróżnia się kilkoma zaletami. Na następnych stronach galerii znajdziesz porady, które na pewno przekonają cię, że ta dynia jest wprost idealna pod każdą postacią.

Zobacz także wideo: danie z dynią i kurczakiem

/ 5Wielka moc małej dyni

Obraz
© iStock.com

Hokkaido jest jedną z najczęściej wybieranych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 2-3 kilogramy. Intensywnie pomarańczowa, bardzo twarda skórka, kształt przypominający cebulę i zwarty, dość suchy miąższ to jej znaki rozpoznawcze. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 5Co ma w sobie?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wprowadzić dynię hokkaido do swojego jadłospisu, ponieważ wspomaga trawienie i dostarcza niezbędnych dla organizmu związków. Znajdziemy w niej jeszcze więcej karotenu niż w marchewce. Związek ten dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dynia hokkaido jest także prawdziwą bombą witaminową – zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także PP, C i A. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

/ 5Dynia hokkaido w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą dyni hokkaido, oprócz jej wartości odżywczych, jest to, że nie rozpada się w czasie obróbki termicznej. Właśnie dlatego będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować danie, w którym wyczuwalne są kawałki dyni. Świetnie sprawdzi się w sałatkach na ciepło, w gulaszu, tarcie czy leczo. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono.

/ 5Jak upiec dynię hokkaido?

Obraz
© iStock.com

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę lub paseczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni skórką do dołu. Jeśli dynia ma trafić do sałatki, posyp ją solą i np. listkami świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien z łatwością wchodzić w miąższ).

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej