Dynia hokkaido. Z czym to się je?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Koniec lata i początek jesieni to świetny czas, by kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Spośród wielu odmian warto wybrać hokkaido. Na tle innych wyróżnia się kilkoma zaletami. Na następnych stronach galerii znajdziesz porady, które na pewno przekonają cię, że ta dynia jest wprost idealna pod każdą postacią.

Zobacz także wideo: danie z dynią i kurczakiem

/ 5Wielka moc małej dyni

Obraz
© iStock.com

Hokkaido jest jedną z najczęściej wybieranych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 2-3 kilogramy. Intensywnie pomarańczowa, bardzo twarda skórka, kształt przypominający cebulę i zwarty, dość suchy miąższ to jej znaki rozpoznawcze. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 5Co ma w sobie?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wprowadzić dynię hokkaido do swojego jadłospisu, ponieważ wspomaga trawienie i dostarcza niezbędnych dla organizmu związków. Znajdziemy w niej jeszcze więcej karotenu niż w marchewce. Związek ten dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dynia hokkaido jest także prawdziwą bombą witaminową – zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także PP, C i A. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

/ 5Dynia hokkaido w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą dyni hokkaido, oprócz jej wartości odżywczych, jest to, że nie rozpada się w czasie obróbki termicznej. Właśnie dlatego będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować danie, w którym wyczuwalne są kawałki dyni. Świetnie sprawdzi się w sałatkach na ciepło, w gulaszu, tarcie czy leczo. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono.

/ 5Jak upiec dynię hokkaido?

Obraz
© iStock.com

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę lub paseczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni skórką do dołu. Jeśli dynia ma trafić do sałatki, posyp ją solą i np. listkami świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien z łatwością wchodzić w miąższ).

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie