Dynia hokkaido. Z czym to się je?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Koniec lata i początek jesieni to świetny czas, by kupić dynię i przygotować z niej coś pysznego. Spośród wielu odmian warto wybrać hokkaido. Na tle innych wyróżnia się kilkoma zaletami. Na następnych stronach galerii znajdziesz porady, które na pewno przekonają cię, że ta dynia jest wprost idealna pod każdą postacią.

Zobacz także wideo: danie z dynią i kurczakiem

/ 5Wielka moc małej dyni

Obraz
© iStock.com

Hokkaido jest jedną z najczęściej wybieranych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 2-3 kilogramy. Intensywnie pomarańczowa, bardzo twarda skórka, kształt przypominający cebulę i zwarty, dość suchy miąższ to jej znaki rozpoznawcze. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 5Co ma w sobie?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wprowadzić dynię hokkaido do swojego jadłospisu, ponieważ wspomaga trawienie i dostarcza niezbędnych dla organizmu związków. Znajdziemy w niej jeszcze więcej karotenu niż w marchewce. Związek ten dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dynia hokkaido jest także prawdziwą bombą witaminową – zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także PP, C i A. Znajdziemy w niej także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

/ 5Dynia hokkaido w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą dyni hokkaido, oprócz jej wartości odżywczych, jest to, że nie rozpada się w czasie obróbki termicznej. Właśnie dlatego będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować danie, w którym wyczuwalne są kawałki dyni. Świetnie sprawdzi się w sałatkach na ciepło, w gulaszu, tarcie czy leczo. Smakuje zarówno na słodko, jak i słono.

/ 5Jak upiec dynię hokkaido?

Obraz
© iStock.com

Dynię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę lub paseczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni skórką do dołu. Jeśli dynia ma trafić do sałatki, posyp ją solą i np. listkami świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien z łatwością wchodzić w miąższ).

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum