Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni świata z uwagi na oryginalne smaki w wyjątkowe zwyczaje Japończyków. Podstawowym składnikiem ich potraw już od dwóch tysięcy lat jest ryż. Króluje tam również rybołówstwo, toteż Japończycy spożywają duże ilości ryb, również w postaci surowej. Duża ilość warzyw i ryb w diecie sprawia, że kuchnia japońska uznawana jest za wyjątkowo zdrową. Swój oryginalny smak japońskie dania zawdzięczają wyjątkowym przyprawom, do których należą, między innymi pasta miso, sos sojowy oraz chrzan wasabi. Pasta miso łagodzi zapach ryb, więc Japończycy stosują ją w wielu potrawach. Chrzan wasabi jest bardzo ostry i standardowo jest stosowany jako dodatek do sushi oraz sashimi. Sos sojowy stosuje się głównie jako smaczny dodatek do zup i innych gotowych dań. Podstawę większości dań gotowanych stanowi bulion dashi przygotowany na bazie wodorostów i suszonych ryb.
Najbardziej znanym daniem kuchni japońskiej już od 1000 lat jest sushi. Jego najważniejszym składnikiem jest ryż z dodatkiem ryby i warzyw. Potrawa ta zyskuje coraz większą popularność również w Polsce, choć nadal uważana jest za danie ekskluzywne. Oprócz sushi, w Japonii króluje sashimi, którego istota jest wykrojenie z ryby najlepszych kawałków. Podawane jest z dodatkiem sosu sojowego oraz chrzanu wasabi. Tradycyjnym napojem alkoholowym, lubianym przez Japończyków jest sake, czyli alkohol 18-procentowy zbliżony smakiem do wina, wyrabiany z ryżu japońskiego. Proces produkcji sake trwa przez około pół roku. Popularnym napojem bezalkoholowym kuchni japońskiej jest herbata. W Japonii dostępnych jest wiele jej odmian.