Kuchnia bułgarska – czym się charakteryzuje?

Nic tak nie pozwala poznać danego kraju, jak jego tradycje kulinarne. Tylko próbując regionalnych potraw, będziemy w stanie zagłębić się w jego kulturę. Nic więc dziwnego, że w trakcie urlopu uwielbiamy próbować dań charakterystycznych dla regionu, w którym jesteśmy. Co więc warto zjeść, będąc w Bułgarii?

Tradycyjna bułgarska kuchniaTradycyjna bułgarska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nikolay Stefanov Dimitrov BG

Cechy kuchni bułgarskiej

Na kształt kuchni bułgarskiej ogromny wpływ miały sąsiadujące kraje, takie jak Turcja czy Grecja, ale też Bliski Wschód, Włochy i Węgry. Znajdziemy w niej zarówno bogactwo świeżych owoców, warzyw oraz ziół, jak i aromatycznych mięs i owoców morza.

Kuchnia bułgarska jest pożywna, ale lekka i bardzo różnorodna. Potrawy są najczęściej gotowane na parze, duszone albo zapiekane. Mięsa z kolei często są grillowane. Rzadko można spotkać smażone potrawy. Bardzo ważnym elementem kulinarnym są tu sery i jogurty, które jada się osobno lub w połączeniu z różnego rodzaju posiłkami. Co ciekawe, Bułgarzy jedzą również spore ilości chleba podawanego nawet do obiadu z ziemniakami w roli głównej.

Ważne jest to, że w Bułgarii posiłki jada się w gronie rodziny lub znajomych, więc porcje serwowane w regionalnych restauracjach są dosyć duże, przeznaczone praktycznie dla dwóch osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burek- przekąska prosto z Bałkanów

Śniadania w Bułgarii są lekkie. Często jest to sam chleb, bułka albo jogurt. Kolacje z reguły jadane są późno. Obiady z kolei składają się z trzech elementów. Pierwszym jest sałatka podawana w towarzystwie alkoholu. Następnie jada się zupę albo chłodnik, by obiad zakończyć mięsnym i/lub warzywnym drugim daniem.

Jakie produkty spożywcze używane są w Bułgarii?

Prawie do każdego dania z kuchni bułgarskiej wykorzystuje się paprykę i pomidory, które dodaje się pod każdą postacią. Najczęściej stosowanym serem jest sirene, czyli biały słony ser z mleka owczego, krowiego lub bawolego. Jest on trochę podobny do fety, więc jeśli w Polsce chcemy przygotować danie, w którego składzie jest niedostępny u nas sirene, możemy zastąpić go właśnie fetą.

Jeśli chodzi o przyprawy, Bułgarzy stosują przede wszystkim czosnek, czubrycę, ostrą paprykę, a także kmin rzymski czy też tymianek. Co ważne, bułgarskie dania są intensywne w smaku i aromatyczne. Umiar w przyprawach nie jest u nich znany. Potrawy muszą być odpowiednio pikantne, a desery – słodkie.

Do picia Bułgarzy preferują kwaśne mleko od krowy lub bawołu, które jest bardzo wartościowe ze względu na obecność bakterii Lactobacterium bulgaricum. Poza tym uwielbiają soki owocowe i wyjątkową kawę – dżezwę. Jej sekretem jest dodatek cukru oraz gotowanie na małym ogniu, ale bez doprowadzania do wrzenia. Poza tym, w Bułgarii popularne są wina z prosa, kukurydzy i drożdży, a także słynna rakija, czyli mocny trunek produkowany na bazie owoców.

Salatka szopska
Salatka szopska © Adobe Stock | SHISHKOV NICKOLAI

W Bułgarii nie spotkamy za to żadnych pierogów, kopytek czy klusek, ponieważ tamtejsi mieszkańcy nie jadają gotowanego ciasta.

Kuchnia bułgarska – najbardziej znane potrawy

Dania kuchni bułgarskiej nie są bardzo skomplikowane. Ich wyjątkowość tkwi w prostocie przy jednoczesnej różnorodności. Które potrawy są charakterystyczne dla tego kraju?

  1. Sałatka szopska – to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni bułgarskiej. Składają się na nią świeże warzywa: pomidory, papryka, ogórki i cebula posypane startym serem sirene. Sałatkę tę najczęściej podaje się przed daniem głównym w towarzystwie rakiji.
  2. Gjuwecz – jest to gulasz, ale przyrządzany inaczej niż te znane w Polsce. Tutaj mięso i warzywa gotuje się osobno. Łączone są one dopiero w końcowym etapie gotowania. Gjuwecz podaje się w glinianych naczyniach w towarzystwie białego pieczywa, ewentualnie ryżu.
  3. Torator – tradycyjny bułgarski chłodnik, który przygotowuje się na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Miesza się go z wodą i doprawia solą, czosnkiem, koperkiem, ogórkami i orzechami. Potrawa doskonale chłodzi i orzeźwia.
  4. Banica – ciasto z mąki pszennej i oleju, które przekładane jest białym serem – najczęściej sirene – i pieczone w piecu. Zdarza się również, że ciasto nadziewa się szpinakiem, grzybami, mięsem albo dynią lub jabłkami.
  5. Kebabcze – podłużne kotleciki z mielonego mięsa baraniego, wieprzowego lub wołowego z dodatkiem cebuli i kminu. Przygotowuje się je na grillu.
  6. Czorba – gęsta i bardzo pikantna zupa fasolowa z pomidorami, cebulą, marchewką i dodatkiem mięty lub młodych pokrzyw. Jest to danie jednogarnkowe, które można urozmaicić pokrojoną kiełbasą.
  7. Kiufte – siekane mięso przyprawione solą, pieprzem, cebulą, natką pietruszki i kminem rzymskim, które wyrabia się z odrobiną wody lub piwa i formuje w kuleczki. Następnie smaży się je na grillu.

Jeśli chodzi o desery, będąc w Bułgarii, warto spróbować:

  • tikvenik – deser z ciasta filo nadziewanego orzechami, cynamonem, miodem i masą dyniową,
  • krem karameł – deser z mleka, cukru, jaj, cynamonu i wanilii,
  • kozunka – słodki drożdżowy chlebek pieczony w formie warkocza z dodatkiem orzechów, maku, migdałów i rodzynek.

Kuchnia bułgarska jest kuchnią bardzo zdrową, bogatą w warzywa i owoce. Jej różnorodność sprawia, że każdy może znaleźć w niej coś dla siebie. Wybierając się więc w tamte rejony, nie obawiajmy się próbować charakterystycznych dla nich potraw.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce