Trwa ładowanie...

Kuchnia antyodżywcza - na które składniki w produktach trzeba uważać?

Przywykliśmy sądzić, że wszystkie szkodliwe substancje, które znajdują się w produktach spożywczych, trafiły tam za sprawą człowieka. To producent żywności dodaje do jedzenia sztuczne barwniki, aromaty czy konserwanty. Niestety to, co naturalne i nieprzetworzone też może być szkodliwe. W wielu produktach spożywczych znajdują się substancje antyodżywcze, które ograniczają lub uniemożliwiają organizmowi wykorzystanie składników odżywczych. Zalicza się do nich zarówno sztuczne dodatki do żywności, toksyny, które przeniknęły do jedzenia, jak i związki pochodzenia naturalnego.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kuchnia antyodżywcza - na które składniki w produktach trzeba uważać?Źródło: iStock.com
d41ascx
d41ascx

Do tej ostatniej grupy należą m.in. obecna w migdałach i pestkach niektórych owoców amygdalina (związek z grupy glikozydów cyjanogennych), czy awidyna, którą można znaleźć w surowym kurzym jajku. Awidyna niszczy dostarczaną organizmowi biotynę (witaminę H), z kolei amygdalina jest związkiem toksycznym, który nawet w niewielkich ilościach może powodować bóle głowy, ślinotok czy ucisk za mostkiem.

Naturalnych substancji antyodżywczych jest znacznie więcej. Na szczęście nie musimy, a nawet nie powinniśmy całkowicie rezygnować z produktów, które je zawierają. Wiele z nich można zneutralizować dzięki obróbce termicznej. Inne unieszkodliwimy, odpowiednio komponując posiłki. Są też takie substancje, które choć należą do grupy antyodżywczych, jednocześnie mają dobroczynny wpływ na organizm. Wystarczy więc przyjmować je w odpowiedniej dawce.

- Substancje antyodżywcze utrudniają organizmowi korzystanie z wartości składników pełnowartościowych w półproduktach oraz potrawach. Jeśli jednak nasze posiłki będą urozmaicone, a naturalne substancje antyodżywcze nie będą spożywane w nadmiarze, nie powinny mieć negatywnego wpływu na nasze zdrowie - uspokaja specjalistka ds. żywienia człowieka, Małgorzata Szymkowiak z Centrum Dietetycznego Naturhouse Gdańsk-Wrzeszcz.Lista substancji antyodżywczych jest długa. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym, z którymi stykamy się najczęściej.

Solanina

Solanina występuje w niedojrzałych pomidorach i źle przechowywanych, zepsutych ziemniakach. Związek ten powoduje zatrucia pokarmowe, mdłości, a nawet zaburzenia oddychania. Aby uchronić się przed solaniną, należy unikać niedojrzałych oraz zepsutych warzyw i owoców.

d41ascx

Szczawiany

Substancją antyodżywczą, z którą spotykamy się dość często, zwłaszcza latem, jest kwas szczawiowy. Szczawiany znajdziemy m. in. w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze. Kwas ten wiąże magnez, a przede wszystkim wapń, utrudniając wykorzystywanie tych składników mineralnych przez organizm człowieka. Dlatego do dania zawierającego szczawiany warto dodać produkty bogate w wapń. Idealne kombinacje to np. szpinak z fetą lub zupa szczawiowa z jajkiem.

Kwas fitynowy

W wielu warzywach strączkowych, np. grochu, bobie czy soi znajduje się kolejna substancja antyodżywcza - kwas fitynowy. Minimalizuje on aktywność enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym, co utrudnia rozkład oraz wchłanianie białek i węglowodanów. Przede wszystkim jednak ogranicza wchłanianie żelaza, cynku, a także wapnia. Aby usunąć tę niepożądaną substancję z jedzenia, wystarczy zastosować takie techniki kulinarne jak moczenie, kiełkowanie i obróbka cieplna.

Błonnik

Na koniec substancja antyodżywcza, o której zazwyczaj myślimy jako o składniku pożądanym - błonnik pokarmowy. Najczęściej kojarzy nam się jako ważny element diety odchudzającej, który z jednej strony wypełnia żołądek, a z drugiej pomaga usuwać z organizmu resztki pokarmowe. Niestety błonnik zmniejsza też wchłanianie takich składników mineralnych jak: wapń, magnez czy żelazo. Dlatego, mimo iż błonnik ma niezwykle istotny wpływ na nasz układ pokarmowy, powinno się go ograniczyć do 50 g na dobę.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj