Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę

Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

Kruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachęKruche rogaliki. Lepiej upiecz dużą blachę

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc. (mały kubek)
  • cukier puder do posypania
  • dżem pomarańczowo-imbirowy ok. 3/4 szklanki lub inny

Przepis

  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki lub na 40 min do zamrażalnika.
  • Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów.
  • Na każdym kładziemy pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15-20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja