Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepyszne kruche ciasteczka z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami. Będą doskonale smakować w towarzystwie czarnej kawy lub ulubionej herbaty. W sam raz na zimowe popołudnie.

Kruche ciasteczka z konfiturą różanąKruche ciasteczka z konfiturą różaną
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 100–150 g konfitury z płatków róży
  • 80 g białej czekolady
  • 30 g migdałów bez skórki
  • białko do smarowania ciasta
  • sól (najlepiej płatki soli)

Przepis

  • Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
  • Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Migały posiekać. Czekoladę zetrzeć.
  • Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki.
  • Pełne koła smarować konfiturą różaną. Na konfiturze kłaść krążki. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem.
  • Posypać startą białą czekoladą.
  • Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut.
  • Po 10 minutach środek ciastek posypać migdałami.
  • Upieczone wyjąć i oprószyć solą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja