Babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Takie babeczki to doskonała przekąska na sylwestra lub inną imprezę.

Babeczki z mięsnym farszemBabeczki z mięsnym farszem
Monika Lemko

Składniki

  • sos chili
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem)
  • 6 szt. oliwek czarnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • sól himalajska świeżo zmielona
  • listki świeżej bazylii
  • koperek

Przepis

  • Z ciasta francuskiego wytnij krążki (np. szklanką) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor.
  • Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później).
  • Mięso opłucz i zmiel.
  • W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie.
  • Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy.
  • Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min, w temperaturze 180 st. C.
  • Po upieczeniu dodaj sos chili, listki bazylii, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości