Król restauracji w PRL-u. Sentymentalny wtorek: bryzol wołowy z pieczarkami

Dla osób, które nie wychowały się w PRL nazwa "bryzol" może brzmieć nieco egzotycznie. Obecnie danie to przeszło do lamusa i tylko czasem daje o sobie znać w barach, które serwują klasyczne potrawy z tego okresu lub wśród osób, które próbują "odświeżyć" dawne przepisy.

Bryzol podawano z duszoną cebulą i pieczarkami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Bryzol wołowy - co to jest?

W okresie PRL mięso często uchodziło za rarytas. Nic więc dziwnego, że serwowano wtedy dania, które przynajmniej w pewien sposób mogły zrekompensować brak chociażby klasycznych schabowych.

Bryzol zazwyczaj był przygotowywany z rozbitej polędwicy wieprzowej lub wołowej. Od kotletów różnił się przede wszystkich grubością mięsa oraz panierką z samej mąki. Podawano go z duszoną cebulą i pieczarkami. Można było go też spotkać z dodatkowym kawałkiem roztapiającego się na talerzu masła.

Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą.

To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami.

Bryzol wołowy - jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 150 g pszennej mąki
  • 400 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 4 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i pieczarki kroimy w małe plastry i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż do momentu, gdy będą miękkie.

2. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na cienkie kotlety o wysokości ok. 5 milimetrów.

4. Posypujemy je odrobiną pieprzu i mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇