Trwa ładowanie...
d442b2t

Król restauracji w PRL-u. Sentymentalny wtorek: bryzol wołowy z pieczarkami

Dla osób, które nie wychowały się w PRL nazwa "bryzol" może brzmieć nieco egzotycznie. Obecnie danie to przeszło do lamusa i tylko czasem daje o sobie znać w barach, które serwują klasyczne potrawy z tego okresu lub wśród osób, które próbują "odświeżyć" dawne przepisy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Bryzol podawano z duszoną cebulą i pieczarkami
Bryzol podawano z duszoną cebulą i pieczarkami (123RF)
d442b2t

Bryzol wołowy - co to jest?

W okresie PRL mięso często uchodziło za rarytas. Nic więc dziwnego, że serwowano wtedy dania, które przynajmniej w pewien sposób mogły zrekompensować brak chociażby klasycznych schabowych.

Bryzol zazwyczaj był przygotowywany z rozbitej polędwicy wieprzowej lub wołowej. Od kotletów różnił się przede wszystkich grubością mięsa oraz panierką z samej mąki. Podawano go z duszoną cebulą i pieczarkami. Można było go też spotkać z dodatkowym kawałkiem roztapiającego się na talerzu masła.

d442b2t

Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą.

To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami.

Bryzol wołowy - jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 150 g pszennej mąki
  • 400 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 4 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

d442b2t

1. Cebulę i pieczarki kroimy w małe plastry i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż do momentu, gdy będą miękkie.

2. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na cienkie kotlety o wysokości ok. 5 milimetrów.

4. Posypujemy je odrobiną pieprzu i mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut.

Zobacz też:
PRL-owe klasyki. Kulinarna wycieczka w czasie
Słodkie symbole PRL
Zapomniane smaki na półkach sklepów. Produkty spożywcze z PRL-u
Odtworzyć klimat tamtych lat

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d442b2t

Podziel się opinią

Share

d442b2t

d442b2t