Słodkie symbole PRL

Gdy o wymyślnych tortach, eleganckich tartach czy dobrej jakości czekoladzie z orzechami można było tylko pomarzyć, polskie gospodynie i restauratorzy mieli swoje sposoby na desery i potrawy na słodko. Czekoladowy blok, krem sułtański, a także racuchy pieściły podniebienia Polaków i na stałe wpisały się w prl-owskie menu. Na samą myśl o tych kombinowanych specjałach, niektórym do dziś ślinka cieknie, dlatego warto przygotować je ponownie, niektóre w unowocześnionej wersji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Blok czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Gdy o wymyślnych tortach, eleganckich tartach czy dobrej jakości czekoladzie z orzechami można było tylko pomarzyć, polskie gospodynie i restauratorzy mieli swoje sposoby na desery i potrawy na słodko. Czekoladowy blok, krem sułtański, a także racuchy pieściły podniebienia Polaków i na stałe wpisały się w peerelowskie menu. Na samą myśl o tych kombinowanych specjałach, niektórym do dziś ślinka cieknie. Przypominamy najpopularniejsze propozycje i podpowiadamy, jak można przygotować je w nieco unowocześnionej wersji.

Składniki: 250 g masła, 120 ml wody, 500 g mleka w proszku, 80 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 400 g herbatników, garść rodzynek, garść orzechów, garść suszonej żurawiny.

*Przygotowanie: *w garnku podgrzać masło, wodę, cukier. Dodać kakao, wymieszać, a następnie ostudzić masę. Herbatniki drobno pokruszyć, połączyć z masą kakaową, dodać też mleko w proszku i bakalie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Całość schładzać przez minimum 3 godziny w lodówce.

/ 8Szyszki ryżowe toffi

/ 8Pianka truskawkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 ml śmietanki 36 proc., 2 galaretki truskawkowe, 400 ml wody, 500 g truskawek, świeża mięta, 100 g cukru pudru, wiórki czekoladowe.

Przygotowanie: galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać galaretki i cukier, przelać do szklanek/pucharków. Schłodzić w lodówce, podawać ze świeżymi truskawkami i miętą.

/ 8Krem sułtański

Obraz
© www.krainasosny.pl

Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36 proc., 100 g cukru pudru, 100 g pokruszonych bezów, 50 g rodzynek, 50 ml rumu, 3 łyżki kakao, kilka rurek do dekoracji.

Przygotowanie: rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny. Na koniec udekorować rodzynkami, pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem. Z boku wbić po dwie rurki do jednego pucharka. Podawać schłodzony.

Przepis krainasosny. Więcej zdjęć tutaj.

/ 8Racuchy z twarogu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mielonego twarogu, 4 jajka, 1 łyżka masła, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg i przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć delikatnie z masą twarogową. Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym.

/ 8Domowe krówki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki cukru, 8 g cukru waniliowego, 2 szklanki mleka, 100 g masła.

Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy zacznie gęstnieć, zwiększyć ogień. Po kilku minutach przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić. Sprawdzą się także jako prezent, po zapakowaniu w pojedyncze sreberka.

/ 8Andrut przekładany

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, kilka kropel aromatu pomarańczowego, paczka okrągłych wafli andrutów, 2 tabliczki czekolady do udekorowania, orzechy do dekoracji. * Przygotowanie: *do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić. Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku. Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na andruty, wygładzić i udekorować orzechami.

Przygotowanie:

/ 8Melba

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 g lodów waniliowych (można też dodatkowo inny smak), 4 połówki brzoskwiń z puszki, 200 g malin, 80 g cukru, 80 ml czerwonego wina, 250 ml kremówki, kawałek skórki cytrynowej, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie: pucharki wstawić do lodówki. Brzoskwinie odsączyć. Maliny, cukier, wino i skórkę cytrynową gotować 3 minuty, przetrzeć przez sito, przy­kryć i wstawić do lodówki. Śmietankę wymieszać z cukrem wa­niliowym i dokładnie ubić. Bitą śmietaną napełnić szprycę lub rękaw cukierniczy. Lody podzielić do pucharków, dodać połówki brzoskwiń i udekorować bitą śmietaną. Na koniec polać wszystko sosem malinowym, udekorować miętą wedle uznania.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca