Słodkie symbole PRL
Blok czekoladowy
Gdy o wymyślnych tortach, eleganckich tartach czy dobrej jakości czekoladzie z orzechami można było tylko pomarzyć, polskie gospodynie i restauratorzy mieli swoje sposoby na desery i potrawy na słodko. Czekoladowy blok, krem sułtański, a także racuchy pieściły podniebienia Polaków i na stałe wpisały się w prl-owskie menu. Na samą myśl o tych kombinowanych specjałach, niektórym do dziś ślinka cieknie, dlatego warto przygotować je ponownie, niektóre w unowocześnionej wersji.
Gdy o wymyślnych tortach, eleganckich tartach czy dobrej jakości czekoladzie z orzechami można było tylko pomarzyć, polskie gospodynie i restauratorzy mieli swoje sposoby na desery i potrawy na słodko. Czekoladowy blok, krem sułtański, a także racuchy pieściły podniebienia Polaków i na stałe wpisały się w peerelowskie menu. Na samą myśl o tych kombinowanych specjałach, niektórym do dziś ślinka cieknie. Przypominamy najpopularniejsze propozycje i podpowiadamy, jak można przygotować je w nieco unowocześnionej wersji.
Składniki: 250 g masła, 120 ml wody, 500 g mleka w proszku, 80 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 400 g herbatników, garść rodzynek, garść orzechów, garść suszonej żurawiny.
*Przygotowanie: *w garnku podgrzać masło, wodę, cukier. Dodać kakao, wymieszać, a następnie ostudzić masę. Herbatniki drobno pokruszyć, połączyć z masą kakaową, dodać też mleko w proszku i bakalie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Całość schładzać przez minimum 3 godziny w lodówce.