Krokiety ruskie. Pyszne i sycące danie na zimowy obiad

Krokiety ruskie to połączenie naleśnikowych placków panierowanych w bułce z klasycznym twarogowo-ziemniaczanym farszem z pierogów. To połączenie jest zaskakująco pyszne i znajdzie amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych miłośników dań mącznych.

Krokiety ruskieKrokiety ruskie
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka klasy L
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków
  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, przepuszczonego przez maszynkę
  • 2 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Przepis

  • Składniki na ciasto zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawić na 10-15 minut.
  • Cebulę usmażyć na oleju na złoto, pod koniec smażenia doprawiając ją sowicie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Odstawić do ostygnięcia, a w międzyczasie usmażyć naleśniki – mogą być nieco grubsze niż standardowo.
  • W dużej misce wymieszać zmielone ziemniaki z twarogiem oraz z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła.
  • Spróbować farszu i ewentualnie doprawić do smaku – powinien być mocno słony i dość pikantny od pieprzu.
  • Na każdy naleśnik wykładać około 2 łyżki farszu, składać boki naleśnika, a następnie formować ścisły rulonik. Odkładać na bok.
  • Gdy już wszystkie naleśniki zostaną złożone, w jednej misce roztrzepać jajka, a do drugiej nasypać bułkę tartą.
  • Gotowe krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układać kolejno na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Krokiety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.

Przepis

  • Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami – surówką z kiszonych ogórków lub colesławem, barszczem czerwonym, zupą grzybową czy sosem pieczarkowym.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca