Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad

Aromatyczne i kremowe risotto z grzybami leśnymi i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. pamiętajcie, by do risotto użyć odpowiedniej odmiany ryżu. Przepis z bloga bloga "Moniki smakołyki".

Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiadKremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad
Monika Lemko

Składniki

  • 150 g ryżu do risotto - arborio
  • 1 cebula czosnkowa
  • 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 25 g startego sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego

Świeże zioła:

  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 listki lubczyku
  • koperek

Przepis

  • Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.
  • Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.
  • Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.
  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.
  • Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).
  • Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
  • Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.
  • Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce