Kremowe risotto z grzybami leśnymi. Przepis na pyszny obiad
Aromatyczne i kremowe risotto z grzybami leśnymi i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. pamiętajcie, by do risotto użyć odpowiedniej odmiany ryżu. Przepis z bloga bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 150 g ryżu do risotto - arborio
 - 1 cebula czosnkowa
 - 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki)
 - 5-6 łyżek oliwy z oliwek
 - ok. 1 l bulionu warzywnego
 - 25 g startego sera grana padano
 - pieprz czarny świeżo mielony do smaku
 - 1/3 łyżeczki kminku mielonego
 
Świeże zioła:
- pęczek zielonej pietruszki
 - 3 listki lubczyku
 - koperek
 
Przepis
- Potrzebujemy dwie patelnie i jeden rondelek na bulion.
 - Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze, różnej wielkości kawałki.
 - Na jednej z patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy.
 - Na drugiej patelni (równocześnie) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy ryż i mieszamy. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oliwie, lekko podsmażone stanie się szkliste.
 - W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
 - Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy.
 - Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.
 - Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy kminek, podsmażone grzyby z cebulą (za pomocą łopatki zgarniamy z patelni pozostałą oliwę).
 - Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
 - Na samym końcu dodajemy posiekane drobno zioła, koperek, lubczyk, pietruszkę, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy.
 - Zdejmujemy z ognia, posypujemy drobno startym serem i delikatnie mieszamy.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl