Kremowe ciacho. Nie oprze się żaden łasuch

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z aksamitnym kremem. Trudno przejść obok niego obojętnie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki aromatycznej kawy, jak i na święta oraz rodzinne uroczystości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho. Nie oprze się żaden łasuchKremowe ciacho. Nie oprze się żaden łasuch
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ¾ szk. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę z cukierkami:

  • 500 g śmietany 30 proc.
  • 15 michałków
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki na masę śmietankową:

  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki dodatkowe:

  • 350 g podłużnych biszkoptów
  • 280 g dżemu wiśniowego
  • 10 michałków

Przepis

  • Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakao i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas.
  • Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania ciemnej masy: jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
  • Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.
  • Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.
  • Sposób przygotowania masy śmietanowej: śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
  • Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami. Chłodzę w lodówce przez ok. dwie godziny.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości