ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii

Kremowa zupa ze świeżych pomidorów - Przepis

Lato pachnie pomidorami. Teraz smakują najlepiej. Warto przygotować z nich pyszny krem, który z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Trwa ładowanie...
ycipk-brm3ii
Zupa krem ze świeżych pomidorów iStock
Podziel się
Składniki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 5 pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ulubione suszone przyprawy do smaku (np. oregano, estragon, majeranek),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia i tymianek,
  • śmietana 12 proc.
Przepis

Zacznij od sparzenia wrzątkiem, obrania ze skórki i pokrojenia w ćwiartki pomidorów. Następnie w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj pomidory i smaż wszystko przez chwilę. Dolej gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i suszone przyprawy. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do nich listki bazylii i wszystko zblenduj. Do każdego talerza nałóż po łyżce śmietany i wlej kilka łyżek kremu, delikatnie wymieszaj, udekoruj świeżym tymiankiem i podaj. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii