Kremowa zupa ze świeżych pomidorów
Lato pachnie pomidorami. Teraz smakują najlepiej. Warto przygotować z nich pyszny krem, który z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 5 pomidorów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ulubione suszone przyprawy do smaku (np. oregano, estragon, majeranek),
- sól i pieprz do smaku,
- świeża bazylia i tymianek,
- śmietana 12 proc.
Zacznij od sparzenia wrzątkiem, obrania ze skórki i pokrojenia w ćwiartki pomidorów. Następnie w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj pomidory i smaż wszystko przez chwilę. Dolej gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i suszone przyprawy. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do nich listki bazylii i wszystko zblenduj. Do każdego talerza nałóż po łyżce śmietany i wlej kilka łyżek kremu, delikatnie wymieszaj, udekoruj świeżym tymiankiem i podaj. Smacznego!
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze