Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc czerpać z niego pełnymi garściami. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Na obiad możesz przygotować delikatną i kremową zupę krem ze szparagów. Będzie doskonale smakowała w towarzystwie czosnkowych grzanek. Pycha!

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosnaKremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Składniki

  • 1 pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

  • Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki.
  • Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem (750 ml), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min. w przypadku białych, nieco krócej zielone.
  • Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki (zostawmy ze 2-3 cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło.
  • Smażymy 2-3 minuty, rozgniatając widelcem, po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki. Dodajemy wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min., blendujemy.
  • Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie