Trwa ładowanie...
d2qh3ik
09-10-2018 12:34

Kremowa zupa dyniowa z krewetkami. Trudno się oprzeć!

Przepis

#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. Pani Ania przysłała nam swój przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z krewetkami. Brzmi pysznie, prawda? A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.

d2qh3ik
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Baza:

  • Dynia obrana, bez pestek, pokrojona - tyle, ile chcemy zjeść
  • Cebula - opcjonalnie
  • Czosnek - opcjonalnie
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka lub ostra lub obie

Dodatki:

  • Pieczone kawałki dyni
  • Krewetki
  • Natka pietruszki lub bazylia lub kolendra
  • Kromka chleba lub grzanka
Przepis

Zupa z dyni właściwie nie potrzebuje przepisu. Cebulę i czosnek wystarczy zeszklić np. na oliwie, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą oszczędnie (tylko tyle, by przykrywała kawałki) i gotować do miękkości. Jeśli nie używamy cebuli, ani czosnku, dynię można ugotować w bulionie. Przyprawy można dodać do cebuli i czosnku lub do gotującej się dyni. Kurkuma dodatkowo wydobędzie piękny pomarańczowy kolor. Całość miksujemy, doprawiamy, jeśli czegoś brakuje.

W piekarniku pieczemy kawałki dyni - pokrojone w łódeczki, ze skórką (chyba, że dynia jest duża i skóra bardzo gruba), można je posypać grubą solą albo ziołami, nawet o wyrazistym smaku, jak rozmaryn.

Krewetki podsmażamy szybko na maśle i opcjonalnie czosnku. Jeśli wcześniej dodaliśmy czosnek do zupy, przy krewetkach lepiej już z niego zrezygnować.

Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy krewetkami i/lub pieczonymi kawałkami dyni, posypujemy posiekaną natką, bazylią lub kolendrą.

Możemy podać z kromką chleba lub grzanką. W takiej wersji to już pełne, sycące danie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowa zupa dyniowa z krewetkami. Trudno się oprzeć!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
Więcej tematów
d2qh3ik

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj