Kremowa zupa dyniowa z krewetkami. Trudno się oprzeć!
#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. Pani Ania przysłała nam swój przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z krewetkami. Brzmi pysznie, prawda? A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Baza:
- Dynia obrana, bez pestek, pokrojona - tyle, ile chcemy zjeść
- Cebula - opcjonalnie
- Czosnek - opcjonalnie
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka lub ostra lub obie
Dodatki:
- Pieczone kawałki dyni
- Krewetki
- Natka pietruszki lub bazylia lub kolendra
- Kromka chleba lub grzanka
Zupa z dyni właściwie nie potrzebuje przepisu. Cebulę i czosnek wystarczy zeszklić np. na oliwie, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą oszczędnie (tylko tyle, by przykrywała kawałki) i gotować do miękkości. Jeśli nie używamy cebuli, ani czosnku, dynię można ugotować w bulionie. Przyprawy można dodać do cebuli i czosnku lub do gotującej się dyni. Kurkuma dodatkowo wydobędzie piękny pomarańczowy kolor. Całość miksujemy, doprawiamy, jeśli czegoś brakuje.
W piekarniku pieczemy kawałki dyni - pokrojone w łódeczki, ze skórką (chyba, że dynia jest duża i skóra bardzo gruba), można je posypać grubą solą albo ziołami, nawet o wyrazistym smaku, jak rozmaryn.
Krewetki podsmażamy szybko na maśle i opcjonalnie czosnku. Jeśli wcześniej dodaliśmy czosnek do zupy, przy krewetkach lepiej już z niego zrezygnować.
Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy krewetkami i/lub pieczonymi kawałkami dyni, posypujemy posiekaną natką, bazylią lub kolendrą.
Możemy podać z kromką chleba lub grzanką. W takiej wersji to już pełne, sycące danie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze