Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kremowa i sycąca zupa z łososiem. Przepis na zupę rybną w skandynawskim stylu

Kiedy za oknem robi się chłodno i ponuro, najlepszym pomysłem na rozgrzewający obiad jest domowa zupa. Tym razem postaw na fińską klasykę z łososiem w roli głównej. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 700 g fileta z łososia,
  • 400 g mini marchewek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego domowej roboty,
  • 1 kg małych ziemniaków,
  • 1 duży por,
  • 100 g zahartowanej śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 natki posiekanego koperku.

O czym warto pamiętać:

  • Po wlaniu do garnka bulionu warzywnego gotuj mieszankę przez 20 minut.
  • Następnie dodaj zahartowaną śmietanę. Jak ją przygotować i po co? Wystarczy, że połączysz produkt w osobnym naczyniu z chochlą wywaru z garnka. Dopiero po dokładnym wymieszaniu, możesz przelać mieszankę do garnka. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że śmietana po dodaniu do garnka z gorącym wywarem na pewno się nie zważy.
  • Pod koniec gotowania wrzuć do garnka łososia i posiekany koperek. Zupę trzymaj jeszcze na palniku przez 5 minut. I to wystarczy, ponieważ łosoś gotuje się bardzo szybko.
  • Podobna zasada ma zastosowanie także w przypadku świeżego koperku. Tylko przy krótkim gotowaniu zachowa swój naturalny kolor i wyjątkowy aromat.
  • Gotową zupę możesz podawać solo, ponieważ jest bardzo sycąca. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozgrzewający posiłek serwować z chrupiącym pieczywem.
Więcej wideo
Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby je zrobić, potrzebujesz dosłownie pięciu składnikówIdealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby je zrobić, potrzebujesz dosłownie pięciu składników
Ciasto bez pieczenia Malinowy Książę. Goście za każdym razem są nim zachwyceniCiasto bez pieczenia Malinowy Książę. Goście za każdym razem są nim zachwyceni
Połącz pampuchy z gulaszem cielęcym. Taki obiad zachwyca smakiem od pierwszego kęsaPołącz pampuchy z gulaszem cielęcym. Taki obiad zachwyca smakiem od pierwszego kęsa
Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobreNazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód