Kiedy za oknem robi się chłodno i ponuro, najlepszym pomysłem na rozgrzewający obiad jest domowa zupa. Tym razem postaw na fińską klasykę z łososiem w roli głównej. Jak ją przygotować? Obejrzyj nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 700 g fileta z łososia,
- 400 g mini marchewek,
- 1,5 l bulionu warzywnego domowej roboty,
- 1 kg małych ziemniaków,
- 1 duży por,
- 100 g zahartowanej śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 natki posiekanego koperku.
O czym warto pamiętać:
- Po wlaniu do garnka bulionu warzywnego gotuj mieszankę przez 20 minut.
- Następnie dodaj zahartowaną śmietanę. Jak ją przygotować i po co? Wystarczy, że połączysz produkt w osobnym naczyniu z chochlą wywaru z garnka. Dopiero po dokładnym wymieszaniu, możesz przelać mieszankę do garnka. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że śmietana po dodaniu do garnka z gorącym wywarem na pewno się nie zważy.
- Pod koniec gotowania wrzuć do garnka łososia i posiekany koperek. Zupę trzymaj jeszcze na palniku przez 5 minut. I to wystarczy, ponieważ łosoś gotuje się bardzo szybko.
- Podobna zasada ma zastosowanie także w przypadku świeżego koperku. Tylko przy krótkim gotowaniu zachowa swój naturalny kolor i wyjątkowy aromat.
- Gotową zupę możesz podawać solo, ponieważ jest bardzo sycąca. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozgrzewający posiłek serwować z chrupiącym pieczywem.