WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki

Ten słodki dwukolorowy deser z bitej śmietany w czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epokiKrem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 2-3 pełne łyżki cukru pudru
  • 8 g kakao
  • 20 g migdałów bez skórki
  • 40 g rodzynek
  • 40 g bezików

Przepis

Migdały pokroić w słupki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z rodzynkami i migdałami (zostawmy trochę rodzynek i migdałów do przybrania).

Przepis

Drugą część śmietany wymieszać z kakao. Na dnie pucharka ułożyć bezy, na nich ułożyć śmietanę wymieszaną z bakaliami, na niej śmietanę z kakao. Całość posypać resztą rodzynek i migdałów. Na wierzchu lub obok na talerzyku położyć bezy.

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia