Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie

Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Jednak jeśli tobie i twojej rodzinie już znudziły się tradycyjne schabowe, przygotuj je w nowej, przepysznej wersji. Od pani Beaty dostaliśmy na dziesie.wp.pl przepis na schabowe pod serową pierzynką.

Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonieKotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 520 g sosu meksykańskiego w słoiku
  • 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka całe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
  • Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.
  • Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.
  • Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 st. C do chwili rozpuszczenia sera.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja