Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie
Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Jednak jeśli tobie i twojej rodzinie już znudziły się tradycyjne schabowe, przygotuj je w nowej, przepysznej wersji. Od pani Beaty dostaliśmy na dziesie.wp.pl przepis na schabowe pod serową pierzynką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.
- Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.
- Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 st. C do chwili rozpuszczenia sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl