Trwa ładowanie...

Schabowe – czy kotlety można zamrozić? Lepiej uważaj!

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Dzięki niskiej temperaturze produkty spożywcze, warzywa, owoce, a nawet całe dania zachowują swój smak, wartości odżywcze i świeżość. Wydawałoby się, że zamrozić można właściwie wszystko. A co z kotletami? Czy kotlety schabowe można mrozić?
Share
Mrożonki to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad
Mrożonki to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiadŹródło: 123RF
d1fcwij

Co można mrozić?

W sklepach, ale i w naszej zamrażarce, znajduje się cała mnogość produktów zamrożonych, czekających na wyjęcie i podgrzanie.

Co mrozimy? Warzywa i owoce – zebrane i zamrożone w sezonie są najbardziej wartościowe i smaczne. Potrawy mączne – pierogi, kluski śląskie, kopytka. Wrzucone na wrzątek, gotowe będą raz-dwa. Zupy, buliony – bez mięsa i bez makaronu oraz niezabielone. W takiej postaci nie zepsują się i będą smaczne nawet przez 6 miesięcy. Sosy, pasty – wystarczy ugotować makaron, by w kilka chwil cieszyć się długo gotowanym sosem bolognese, warzywnym leczo czy wołowym gulaszem. Ciasta – sernik? Bardzo proszę, mrozi się tak samo dobrze, jak ciasta drożdżowe, szarlotki czy ciasteczka.

d1fcwij

A co z kotletami? Schabowe, mielone, roladki?

Czy można zamrozić masło?

Czy kotlety można mrozić?

Zasadniczo kotlety po usmażeniu można zamrozić – najlepiej niskie temperatury znoszą kotlety mielone, ale także pozostałe z obiadu schabowe można w ten sposób przechowywać. Roladki z mięsa wołowego lub drobiowego można mrozić pod warunkiem, że nie ma w nich dodatków w postaci ogórków kiszonych, żółtego sera itd. – niestety po rozmrożeniu te składniki mogą znacząco wpłynąć na smak potrawy bądź zmienić swą teksturę.

d1fcwij

Ale uwaga! Jeśli jednak planujemy ułatwić sobie życie i stąd pomysł na zamrożenie usmażonych schabowych, to warto mieć na uwadze, że potrawy panierowane mogą nie być po odmrożeniu tak smaczne, jak smażone na świeżo. Powód? Bułka tarta nasiąka wilgocią, przez co jest po odmrożeniu mniej chrupiąca i może odchodzić od mięsa.

Lepiej więc zamrozić podzielone na porcje mięso. W tym celu należy ułożyć cienko rozbite plastry mięsa obok siebie na tacce i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po upływie tego czasu kotlety można przełożyć do pojemnika lub szczelnych woreczków przeznaczonych do zamrażania.

Zobacz także:

Odrywane bułeczki drożdżowe. Ten zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników

Bajeczne ciacho bez pieczenia. Jest niesamowite, łatwe i pyszne

Jajko na miękko czy na twardo? Które będzie zdrowsze?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fcwij

Podziel się opinią

Share
d1fcwij
d1fcwij
Więcej tematów