WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Schabowe – czy kotlety można zamrozić? Lepiej uważaj!

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Dzięki niskiej temperaturze produkty spożywcze, warzywa, owoce, a nawet całe dania zachowują swój smak, wartości odżywcze i świeżość. Wydawałoby się, że zamrozić można właściwie wszystko. A co z kotletami? Czy kotlety schabowe można mrozić?

Mrożony obiadMrożonki to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co można mrozić?

W sklepach, ale i w naszej zamrażarce, znajduje się cała mnogość produktów zamrożonych, czekających na wyjęcie i podgrzanie.

Co mrozimy? Warzywa i owoce – zebrane i zamrożone w sezonie są najbardziej wartościowe i smaczne. Potrawy mączne – pierogi, kluski śląskie, kopytka. Wrzucone na wrzątek, gotowe będą raz-dwa. Zupy, buliony – bez mięsa i bez makaronu oraz niezabielone. W takiej postaci nie zepsują się i będą smaczne nawet przez 6 miesięcy. Sosy, pasty – wystarczy ugotować makaron, by w kilka chwil cieszyć się długo gotowanym sosem bolognese, warzywnym leczo czy wołowym gulaszem. Ciasta – sernik? Bardzo proszę, mrozi się tak samo dobrze, jak ciasta drożdżowe, szarlotki czy ciasteczka.

A co z kotletami? Schabowe, mielone, roladki?

Czy można zamrozić masło?

Czy kotlety można mrozić?

Zasadniczo kotlety po usmażeniu można zamrozić – najlepiej niskie temperatury znoszą kotlety mielone, ale także pozostałe z obiadu schabowe można w ten sposób przechowywać. Roladki z mięsa wołowego lub drobiowego można mrozić pod warunkiem, że nie ma w nich dodatków w postaci ogórków kiszonych, żółtego sera itd. – niestety po rozmrożeniu te składniki mogą znacząco wpłynąć na smak potrawy bądź zmienić swą teksturę.

Ale uwaga! Jeśli jednak planujemy ułatwić sobie życie i stąd pomysł na zamrożenie usmażonych schabowych, to warto mieć na uwadze, że potrawy panierowane mogą nie być po odmrożeniu tak smaczne, jak smażone na świeżo. Powód? Bułka tarta nasiąka wilgocią, przez co jest po odmrożeniu mniej chrupiąca i może odchodzić od mięsa.

Lepiej więc zamrozić podzielone na porcje mięso. W tym celu należy ułożyć cienko rozbite plastry mięsa obok siebie na tacce i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po upływie tego czasu kotlety można przełożyć do pojemnika lub szczelnych woreczków przeznaczonych do zamrażania.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów