Schab nie tylko w postaci kotleta schabowego. Jak wybierać to mięso i co z niego zrobić?
Jeśli mówimy o schabie, to w Polsce najbardziej znany jest oczywiście kotlet schabowy w zestawie z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Nie ograniczajcie się jednak, bo mięso to można wykorzystać na bardzo wiele smacznych sposobów. Co z niego zrobić i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Kochani, nie zrozumcie mnie źle, kotlet schabowy to potrawa, którą uwielbiam i jaką bardzo często przygotowywało się w moim rodzinnym domu. Chcę jednak zwrócić uwagę na to, że dobry rodzaj tego mięsa sprawdza się w wielu różnych wydaniach.
Zanim jednak zdecydujemy się na przygotowanie jakiegokolwiek dania, to musimy wybrać odpowiedni kawałek mięsa już w sklepie. Musi być soczysty i oczywiście świeży. Pamiętajcie więc o tym, by zwracać uwagę na szczegóły. Wbrew pozorom wcale nie powinniście wkładać do koszyka porcji która wygląda... zbyt idealnie. To jedna z najgorszych możliwości. Jeśli schab nie ma żadnych odstających kawałków i przerostów tłuszczyku, to oznacza, że coś z nim jest nie tak. Podobnie, jeśli widzicie blady schab – trzymajcie się od niego z daleka! Odpowiednie mięso powinno mieć równomiernie rozłożone żyłki białego i miękkiego tłuszczu. To właśnie dzięki niemu będzie odpowiednio wilgotne i kruche po upieczeniu.
Starajcie się też unikać pakowanego i plastrowanego schabu, ponieważ producenci nie zawsze są wobec nas w porządku i "ukrywają" gorsze plastry mięsa. Zawsze przekonuję was też do tego, byście - w miarę możliwości - decydowali się na zakupy od sprawdzonych dostawców.
Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem
Żeby schab smakował doskonale, pamiętajcie o odpowiedniej obróbce termicznej!
Jeśli już udało wam się zakupić dobry produkt, to musicie przejść do smażenia pieczenia bądź duszenia. Nigdy nie przyrządzajcie schabu wieprzowego od razu po o wyjęciu z lodówki, musi chwilę "odstać". Co więcej, jest to delikatne i zdrowe mięso, które nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie. Najlepiej smażyć chwilę na patelni, by zamknąć pory w mięsie, a następnie je dusić albo przełożyć do piekarnika i upiec.
Jeśli chodzi o tłuszcz, to oczywiście jego nadmiar nie jest zdrowy, ale nie pozbawiajmy się go całkowicie! Od czasu do czasu warto przygotować schab właśnie z naturalną warstwą tłuszczyku. Będziemy mieli dużo energii, a co więcej wzmocnimy swoją odporność.
Schab możemy serwować też w wersji "fit", duszony, z dodatkiem warzyw. Pokrojony – na ciepło albo na zimno – sprawdzi się też jako dodatek do sałatki.
Poniżej prezentuje wam przepis na przepyszny schab z sosem jabłkowym
Niezbędne składniki:
- 1½ kg schabu bez kości
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 cebula
- 4 jabłka
Opis przygotowania: sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na min 1/2 godziny.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) "wymyć smak" z patelni po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Podobnie pokroić obraną cebulę. Jabłka z cebulą wrzucić do podpieczonego mięsa i z powrotem włożyć do piekarnika - tym razem na 30 minut (1 kg mięsa piecze się ok. 1 godziny).
Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki, jabłka i cebule, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni). Po takim "odpoczynku" schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl