Nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Dietetycy ostrzegają

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Przepadamy za wędlinami wieprzowymi, kiełbasą, karkówką z grilla i oczywiście kotletem schabowym. Najchętniej sięgamy po kawałek schabu, bo ma mnóstwo zastosowań i można z niego wyczarować nawet lekko strawne potrawy. Niestety, dietetycy ostrzegają, że nie powinniśmy przesadzać z mięsem wieprzowym.

SchabowyTradycyjny kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab – wartości odżywcze

Co prawda wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem, ale nie oznacza to, że nie zawiera składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. W kawałku schabu znajdziemy np. całkiem sporo potasu, bo aż 323 mg w 100 g mięsa, fosforu (216 mg) i magnezu (26 mg). Schab zawiera też żelazo, sód, wapń, cynk, mangan i jod. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A i E, a także D oraz bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu nerwowego – kwas foliowy.

Niestety mięso wieprzowe jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu i prowadzi do chorób serca. Jeśli mimo to trudno nam obyć się bez mięsa wieprzowego, sięgajmy po schab, który w 100 g ma tylko 10 g tłuszczu i ponad 20 g białka. Warto też uruchomić kreatywność w kuchni, dzięki której możemy przygotować ze schabu czy polędwicy wykwintne i „chude” dania. Aby tak się stało musimy się zaopatrzyć w kawałek dobrej jakości schabu: bez ścięgien i o jasnoróżowej barwie. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, ponieważ świadczy on o jego świeżości. Młody schab będzie też chudszy i smaczniejszy. Jeśli zaś trafimy na ciemniejsze mięso – warto je zamarynować przed gotowaniem.

Porcja schabu dwa razy w tygodniu nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak wieprzowina i popularny schabowy często goszczą na naszym stole, to warto zastanowić się nad alternatywnymi sposobami przygotowania schabu albo zamienieniem go np. na białe mięso: drobiowe albo ryby.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Schab – kalorie

Kaloryczność mięsa wieprzowego, a więc także schabu, nieco się zmniejszyła, dzięki ostatnim zmianom w hodowli, w ich wyniku otrzymujemy lepszej jakości mięso, które w dodatku ma mniej kalorii. W 100 g schabu jest bowiem 128 kalorii. Dla porównania to tyle, co w 4 truskawkach i 7 pomidorach. Warto jednak pamiętać, że sposób obróbki termicznej wpływa na kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowsze będzie pieczenie schabu w piekarniku niż smażenie w panierce i na tłuszczu, czyli tak popularne w Polsce – kotlety schabowe. Stale należy mieć jednak na uwadze obecność tłuszczów w schabie i z wieprzowiną postępować ostrożnie.

Schab – zastosowanie

W trosce o własne zdrowie i zgrabną sylwetkę szukajmy więc alternatywy dla schabowego. Wybierajmy raczej pieczenie schabu w marynacie i podawanie go z warzywami, niż panierowany kotlet z ziemniakami. Warto również przygotowywać domowe wędliny ze schabu – będą na pewno zdrowsze i pozbawione niepożądanych dodatków.

Schab
© Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów