Nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Dietetycy ostrzegają

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Przepadamy za wędlinami wieprzowymi, kiełbasą, karkówką z grilla i oczywiście kotletem schabowym. Najchętniej sięgamy po kawałek schabu, bo ma mnóstwo zastosowań i można z niego wyczarować nawet lekko strawne potrawy. Niestety, dietetycy ostrzegają, że nie powinniśmy przesadzać z mięsem wieprzowym.

SchabowyTradycyjny kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab – wartości odżywcze

Co prawda wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem, ale nie oznacza to, że nie zawiera składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. W kawałku schabu znajdziemy np. całkiem sporo potasu, bo aż 323 mg w 100 g mięsa, fosforu (216 mg) i magnezu (26 mg). Schab zawiera też żelazo, sód, wapń, cynk, mangan i jod. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A i E, a także D oraz bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu nerwowego – kwas foliowy.

Niestety mięso wieprzowe jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu i prowadzi do chorób serca. Jeśli mimo to trudno nam obyć się bez mięsa wieprzowego, sięgajmy po schab, który w 100 g ma tylko 10 g tłuszczu i ponad 20 g białka. Warto też uruchomić kreatywność w kuchni, dzięki której możemy przygotować ze schabu czy polędwicy wykwintne i „chude” dania. Aby tak się stało musimy się zaopatrzyć w kawałek dobrej jakości schabu: bez ścięgien i o jasnoróżowej barwie. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, ponieważ świadczy on o jego świeżości. Młody schab będzie też chudszy i smaczniejszy. Jeśli zaś trafimy na ciemniejsze mięso – warto je zamarynować przed gotowaniem.

Porcja schabu dwa razy w tygodniu nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak wieprzowina i popularny schabowy często goszczą na naszym stole, to warto zastanowić się nad alternatywnymi sposobami przygotowania schabu albo zamienieniem go np. na białe mięso: drobiowe albo ryby.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Schab – kalorie

Kaloryczność mięsa wieprzowego, a więc także schabu, nieco się zmniejszyła, dzięki ostatnim zmianom w hodowli, w ich wyniku otrzymujemy lepszej jakości mięso, które w dodatku ma mniej kalorii. W 100 g schabu jest bowiem 128 kalorii. Dla porównania to tyle, co w 4 truskawkach i 7 pomidorach. Warto jednak pamiętać, że sposób obróbki termicznej wpływa na kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowsze będzie pieczenie schabu w piekarniku niż smażenie w panierce i na tłuszczu, czyli tak popularne w Polsce – kotlety schabowe. Stale należy mieć jednak na uwadze obecność tłuszczów w schabie i z wieprzowiną postępować ostrożnie.

Schab – zastosowanie

W trosce o własne zdrowie i zgrabną sylwetkę szukajmy więc alternatywy dla schabowego. Wybierajmy raczej pieczenie schabu w marynacie i podawanie go z warzywami, niż panierowany kotlet z ziemniakami. Warto również przygotowywać domowe wędliny ze schabu – będą na pewno zdrowsze i pozbawione niepożądanych dodatków.

Schab
© Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja