Nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Dietetycy ostrzegają

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Przepadamy za wędlinami wieprzowymi, kiełbasą, karkówką z grilla i oczywiście kotletem schabowym. Najchętniej sięgamy po kawałek schabu, bo ma mnóstwo zastosowań i można z niego wyczarować nawet lekko strawne potrawy. Niestety, dietetycy ostrzegają, że nie powinniśmy przesadzać z mięsem wieprzowym.

SchabowyTradycyjny kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab – wartości odżywcze

Co prawda wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem, ale nie oznacza to, że nie zawiera składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. W kawałku schabu znajdziemy np. całkiem sporo potasu, bo aż 323 mg w 100 g mięsa, fosforu (216 mg) i magnezu (26 mg). Schab zawiera też żelazo, sód, wapń, cynk, mangan i jod. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A i E, a także D oraz bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu nerwowego – kwas foliowy.

Niestety mięso wieprzowe jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu i prowadzi do chorób serca. Jeśli mimo to trudno nam obyć się bez mięsa wieprzowego, sięgajmy po schab, który w 100 g ma tylko 10 g tłuszczu i ponad 20 g białka. Warto też uruchomić kreatywność w kuchni, dzięki której możemy przygotować ze schabu czy polędwicy wykwintne i „chude” dania. Aby tak się stało musimy się zaopatrzyć w kawałek dobrej jakości schabu: bez ścięgien i o jasnoróżowej barwie. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, ponieważ świadczy on o jego świeżości. Młody schab będzie też chudszy i smaczniejszy. Jeśli zaś trafimy na ciemniejsze mięso – warto je zamarynować przed gotowaniem.

Porcja schabu dwa razy w tygodniu nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak wieprzowina i popularny schabowy często goszczą na naszym stole, to warto zastanowić się nad alternatywnymi sposobami przygotowania schabu albo zamienieniem go np. na białe mięso: drobiowe albo ryby.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Schab – kalorie

Kaloryczność mięsa wieprzowego, a więc także schabu, nieco się zmniejszyła, dzięki ostatnim zmianom w hodowli, w ich wyniku otrzymujemy lepszej jakości mięso, które w dodatku ma mniej kalorii. W 100 g schabu jest bowiem 128 kalorii. Dla porównania to tyle, co w 4 truskawkach i 7 pomidorach. Warto jednak pamiętać, że sposób obróbki termicznej wpływa na kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowsze będzie pieczenie schabu w piekarniku niż smażenie w panierce i na tłuszczu, czyli tak popularne w Polsce – kotlety schabowe. Stale należy mieć jednak na uwadze obecność tłuszczów w schabie i z wieprzowiną postępować ostrożnie.

Schab – zastosowanie

W trosce o własne zdrowie i zgrabną sylwetkę szukajmy więc alternatywy dla schabowego. Wybierajmy raczej pieczenie schabu w marynacie i podawanie go z warzywami, niż panierowany kotlet z ziemniakami. Warto również przygotowywać domowe wędliny ze schabu – będą na pewno zdrowsze i pozbawione niepożądanych dodatków.

Schab
© Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika