Nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Dietetycy ostrzegają

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Przepadamy za wędlinami wieprzowymi, kiełbasą, karkówką z grilla i oczywiście kotletem schabowym. Najchętniej sięgamy po kawałek schabu, bo ma mnóstwo zastosowań i można z niego wyczarować nawet lekko strawne potrawy. Niestety, dietetycy ostrzegają, że nie powinniśmy przesadzać z mięsem wieprzowym.

SchabowyTradycyjny kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab – wartości odżywcze

Co prawda wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem, ale nie oznacza to, że nie zawiera składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. W kawałku schabu znajdziemy np. całkiem sporo potasu, bo aż 323 mg w 100 g mięsa, fosforu (216 mg) i magnezu (26 mg). Schab zawiera też żelazo, sód, wapń, cynk, mangan i jod. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A i E, a także D oraz bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu nerwowego – kwas foliowy.

Niestety mięso wieprzowe jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu i prowadzi do chorób serca. Jeśli mimo to trudno nam obyć się bez mięsa wieprzowego, sięgajmy po schab, który w 100 g ma tylko 10 g tłuszczu i ponad 20 g białka. Warto też uruchomić kreatywność w kuchni, dzięki której możemy przygotować ze schabu czy polędwicy wykwintne i „chude” dania. Aby tak się stało musimy się zaopatrzyć w kawałek dobrej jakości schabu: bez ścięgien i o jasnoróżowej barwie. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, ponieważ świadczy on o jego świeżości. Młody schab będzie też chudszy i smaczniejszy. Jeśli zaś trafimy na ciemniejsze mięso – warto je zamarynować przed gotowaniem.

Porcja schabu dwa razy w tygodniu nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak wieprzowina i popularny schabowy często goszczą na naszym stole, to warto zastanowić się nad alternatywnymi sposobami przygotowania schabu albo zamienieniem go np. na białe mięso: drobiowe albo ryby.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Schab – kalorie

Kaloryczność mięsa wieprzowego, a więc także schabu, nieco się zmniejszyła, dzięki ostatnim zmianom w hodowli, w ich wyniku otrzymujemy lepszej jakości mięso, które w dodatku ma mniej kalorii. W 100 g schabu jest bowiem 128 kalorii. Dla porównania to tyle, co w 4 truskawkach i 7 pomidorach. Warto jednak pamiętać, że sposób obróbki termicznej wpływa na kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowsze będzie pieczenie schabu w piekarniku niż smażenie w panierce i na tłuszczu, czyli tak popularne w Polsce – kotlety schabowe. Stale należy mieć jednak na uwadze obecność tłuszczów w schabie i z wieprzowiną postępować ostrożnie.

Schab – zastosowanie

W trosce o własne zdrowie i zgrabną sylwetkę szukajmy więc alternatywy dla schabowego. Wybierajmy raczej pieczenie schabu w marynacie i podawanie go z warzywami, niż panierowany kotlet z ziemniakami. Warto również przygotowywać domowe wędliny ze schabu – będą na pewno zdrowsze i pozbawione niepożądanych dodatków.

Schab
© Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯