Nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego? Dietetycy ostrzegają

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Przepadamy za wędlinami wieprzowymi, kiełbasą, karkówką z grilla i oczywiście kotletem schabowym. Najchętniej sięgamy po kawałek schabu, bo ma mnóstwo zastosowań i można z niego wyczarować nawet lekko strawne potrawy. Niestety, dietetycy ostrzegają, że nie powinniśmy przesadzać z mięsem wieprzowym.

SchabowyTradycyjny kotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab – wartości odżywcze

Co prawda wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem, ale nie oznacza to, że nie zawiera składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. W kawałku schabu znajdziemy np. całkiem sporo potasu, bo aż 323 mg w 100 g mięsa, fosforu (216 mg) i magnezu (26 mg). Schab zawiera też żelazo, sód, wapń, cynk, mangan i jod. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę A i E, a także D oraz bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu nerwowego – kwas foliowy.

Niestety mięso wieprzowe jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu i prowadzi do chorób serca. Jeśli mimo to trudno nam obyć się bez mięsa wieprzowego, sięgajmy po schab, który w 100 g ma tylko 10 g tłuszczu i ponad 20 g białka. Warto też uruchomić kreatywność w kuchni, dzięki której możemy przygotować ze schabu czy polędwicy wykwintne i „chude” dania. Aby tak się stało musimy się zaopatrzyć w kawałek dobrej jakości schabu: bez ścięgien i o jasnoróżowej barwie. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, ponieważ świadczy on o jego świeżości. Młody schab będzie też chudszy i smaczniejszy. Jeśli zaś trafimy na ciemniejsze mięso – warto je zamarynować przed gotowaniem.

Porcja schabu dwa razy w tygodniu nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak wieprzowina i popularny schabowy często goszczą na naszym stole, to warto zastanowić się nad alternatywnymi sposobami przygotowania schabu albo zamienieniem go np. na białe mięso: drobiowe albo ryby.

Idealna sałatka na drugie śniadanie

Schab – kalorie

Kaloryczność mięsa wieprzowego, a więc także schabu, nieco się zmniejszyła, dzięki ostatnim zmianom w hodowli, w ich wyniku otrzymujemy lepszej jakości mięso, które w dodatku ma mniej kalorii. W 100 g schabu jest bowiem 128 kalorii. Dla porównania to tyle, co w 4 truskawkach i 7 pomidorach. Warto jednak pamiętać, że sposób obróbki termicznej wpływa na kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowsze będzie pieczenie schabu w piekarniku niż smażenie w panierce i na tłuszczu, czyli tak popularne w Polsce – kotlety schabowe. Stale należy mieć jednak na uwadze obecność tłuszczów w schabie i z wieprzowiną postępować ostrożnie.

Schab – zastosowanie

W trosce o własne zdrowie i zgrabną sylwetkę szukajmy więc alternatywy dla schabowego. Wybierajmy raczej pieczenie schabu w marynacie i podawanie go z warzywami, niż panierowany kotlet z ziemniakami. Warto również przygotowywać domowe wędliny ze schabu – będą na pewno zdrowsze i pozbawione niepożądanych dodatków.

Schab
© Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny