WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Kotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizać

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych przepysznym daniem z mięsa mielonego? Przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych proponujemy kotlety w pysznym aromatycznym sosie myśliwskim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizaćKotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizać
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchew
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

*Składniki na sos: *

  • 10 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 6 ogórków kiszonych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szk. śmietany 12 proc.
  • szczypta chili

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Na koniec wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię podłużne kotlety, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Grzyby suszone zalewam wodą, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby drobno kroję a wodą z grzybów wlewam na większą patelnię. Dolewam jedną szklankę wody, dodaję kostkę grzybową i gotuję.
  • Kotlety po usmażeniu przekładam do gotującej się wody. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone grzyby. Usmażone grzyby przekładam do kotletów.
  • Następnie dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone, doprawiam solą oraz chili.
  • Do naczynia wsypuję mąkę pszenną, wlewam przecier pomidorowy i odrobinę wody letniej. Dokładnie mieszam i zagęszczam sos. Chwilkę gotuję, odstawiam na bok i wlewam śmietanę.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć