Trwa ładowanie...

Kopi luwak, czyli ekskluzywna kawa z… odchodów

Koneserzy nie wahają się wydać 200 złotych za 50-gramową paczuszkę kryjącą kawę, która po zaparzeniu urzeka przyjemnym, bogatym smakiem, z nutą czekolady, orzechów i wanilii. Nie przeszkadza im nawet fakt, że jej ziarenka przed wypaleniem przechodzą przez układ pokarmowy małego zwierzątka zamieszkującego lasy tropikalne.

Kopi luwakKopi luwakŹródło: Adobe Stock, fot: yuliya drazdovich
d21x3o7
d21x3o7

Najdroższa kawa świata pochodzi z Indonezji, gdzie na ziarna kawowca mówi się kopi. Luwak to zaś lokalna nazwa niewielkiego, płochliwego zwierzątka, znanego też jako łaskun palmowy albo cyweta azjatycka. Stworzenie prowadzi nocny tryb życia i jest wszystkożerne – w jego diecie znajdują się zarówno owoce, jak i owady czy małe gryzonie. Jednak za największy przysmak luwaka uchodzą szczególnie dorodne owoce kawowca.

Zwierzę nie trawi nasion, lecz jedynie ich miąższ. Ziarna są wydalane, jednak w wyniku procesów trawiennych i naturalnej fermentacji nabierają wyjątkowych walorów smakowych, tracąc goryczkę i zyskując lekką słodycz. Jako pierwsi odkryli to w XVIII wieku pracownicy plantacji kawy na Jawie i Sumatrze, którym holenderscy nadzorcy ograniczali dostęp do plonów, dlatego musieli szukać innych źródeł pobudzającego produktu. Zbierali więc ziarna odnalezione w odchodach luwaków, po czym czyścili i suszyli, a później przyrządzali z nich pyszny napar.

Jego walory szybko docenili również kolonizatorzy z Niderlandów. Dzięki nim kopi luwak odkryła Europa, a z czasem cały świat. Dziś uchodzi za jeden z najbardziej luksusowych gatunków kawy i budzi pożądanie koneserów. Wyróżnia się też wysoką ceną – w Polsce za 100-gramowe opakowanie trzeba zapłacić około 200 zł.

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Dlaczego kopi luwak jest tak droga? Ponieważ ziarna są od dziesięcioleci pozyskuje się w ten sam sposób, czyli z odchodów dziko żyjących zwierząt. Jednak wartość kawy powoduje, że w Indonezji, Wietnamie czy na Filipinach powstaje mnóstwo nielegalnych ferm, w których luwaki przetrzymuje się w ciasnych klatkach i karmi kiepskiej jakości ziarnami kawowca. Nie brakuje też podróbek specjału – oryginalna kopi luwak stanowi tam często zaledwie 2-3 proc. składu.

d21x3o7

By nie dać się oszukać, warto kupować kawę z pewnych źródeł, najlepiej opatrzoną certyfikatem świadczącym o tym, że pochodzi z plantacji, gdzie stosuje się organiczne metody uprawy, zaś "przerabiające" ziarna luwaki żyją na wolności.

Kopi luwak – wartości odżywcze

Przechodzące przez przewód pokarmowy luwaka ziarna kawowca są poddawane działaniu enzymów trawiennych i bakterii wytwarzających kwas mlekowy. W efekcie rozkładowi ulegają białka, które w przypadku tradycyjnych odmian kawy nadają jej lekko gorzkiego i kwaskowego smaku. Kopi luwak jest natomiast znacznie łagodniejsza, a nawet słodkawa.

Zachodzące procesy powodują też obniżenie stężenia kofeiny, co może być zaletą naparu, gdyż nadmiar tego alkaloidu powoduje niekiedy nadmierne pobudzenie, bezsenność, przyspieszony oddech, niepokój oraz zmniejszenie wydajności fizycznej. Na szczęście kofeiny w kopi luwak jest na tyle dużo, byśmy poczuli jej pozytywne działanie, czyli poprawę nastroju, wzrost koncentracji, zmniejszenie zmęczenia oraz stymulację układu oddechowego.

Za największy przysmak luwaka uchodzą szczególnie dorodne owoce kawowca Adobe Stock
Za największy przysmak luwaka uchodzą szczególnie dorodne owoce kawowcaŹródło: Adobe Stock, fot: Akkharat Jarusilawong

W produkcie nie brakuje również cennych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, magnezu, cynku i manganu. Kopi luwak, jak wszystkie gatunki kawy, dostarcza korzystnych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy, czyli związków chemicznych skutecznie neutralizujących wolne rodniki, odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia organizmu i sprzyjanie rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

d21x3o7

Kopi luwak – jak ją pić

Czy warto płacić 200 złotych za niewielkie opakowanie kopi luwak? Nie przekonamy się o tym, nie próbując tego niezwykłego produktu. Oczywiście oryginalnego, gdyż – jak już wspomnieliśmy – nie brakuje podróbek, które znajdziemy zarówno na azjatyckim targowisku, jak i w polskim sklepie. Podczas zakupów trzeba zachować czujność.

Jak przygotować napar, by optymalnie wykorzystać cenny surowiec? Zdaniem znawców najlepsze jest tradycyjne rozwiązanie, czyli zaparzenie kawy w dzbanku z filtrem. Idealna proporcja to 10 g drobno zmielonych ziaren zalanych 170 ml wody, która powinna mieć temperaturę ok. 95 stopni. Czas parzenia nie powinien przekraczać 50 sekund.

Oczywiście napar z kopi luwak możemy też przygotować w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym.

Kopi luwak Adobe Stock
Kopi luwakŹródło: Adobe Stock
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj