5 sposobów na mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni
Upały coraz bardziej dają się nam we znaki, a prognozy pogody pokazują, że gorące dni nie odpuszczą jeszcze przez dłuższy czas. Z jednej strony cieszymy się z tego, bo ciepłe wakacje są bardzo wyczekiwane. Z drugiej strony sami już nie wiemy, jak się ochłodzić i dodać sobie nieco energii. Bardzo przyjemnym pomysłem jest mrożona kawa – szczególnie dla kawoszy. Jak samodzielnie taką przygotować, by w pełni korzystać z upalnych tygodni?
Prosta a taka smaczna – domowa kawa frappe
Aby zrobić domowe frappe, wystarczy kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Można dodać do niej cukier, jeśli ktoś lubi słodzoną kawę.
Zimne mleko spieniamy spieniaczem lub wlewamy w słoiczek i energicznie potrząsamy do uzyskania piany. Wlewamy mleko do kawy i dodajemy kilka kostek lodu.
W celu urozmaicenia można dodawać do tak przygotowanej kawy syropy o dowolnych smakach, a na wierzch lody lub bitą śmietanę.
Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką
Kawa mrożona z rozpuszczalnej? Zbrodnia!
Nie wszyscy tolerują kawę rozpuszczalną. Niektórzy twierdzą wręcz, że jest ona niedopuszczalna, szczególnie jako baza do kawy mrożonej. Znacznie lepiej sprawdza się więc kawa parzona. Może ona stanowić podstawę wielu wariacji na temat kawy mrożonej.
Najwygodniejsza jest kawa z ekspresu, która nie zawiera fusów i łatwo ją wystudzić po wcześniejszym przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na orzeźwienie przy pomocy kawy.
Cynamonowa kawa na zimno
Aby poczęstować 6 osób, potrzebne są:
- ¾ szkl. mielonej kawy,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 3 szkl. zimnej wody,
- 1 puszka mleka skondensowanego, kostki lodu.
Przygotowanie:
- Mieloną kawę mieszamy z cynamonem. Zaparzamy.
- Mleko skondensowane mieszamy z kawą i przelewamy do filiżanek wypełnionych kostkami lodu.
Kawa karmelowa mrożona
Dla 2 osób potrzebne są:
- ¼ szkl. zaparzonej mocnej kawy,
- ¼ szkl. karmelowego syropu,
- 1 łyżka waniliowego syropu,
- ¼ szkl. zimnego mleka,
- bita śmietana,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy kawę, syrop karmelowy i waniliowy oraz zimne mleko. Dokładnie mieszamy mikserem, dodając kostki lodu.
- Całość powinna zgęstnieć. Tak przygotowany napój kawowy rozlewamy do szklanek.
- Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy karmelowym syropem.
Miodowe Latte na zimno
Aby dwie osoby skosztowały tego smacznego kawowego napoju, potrzebujesz:
- 1 szkl. mleka,
- 1 filiżankę chłodnej (zaparzonej wcześniej) kawy,
- 1 łyżkę miodu,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczkę soli morskiej (najlepiej w płatkach).
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do słoika i przykrywamy. Energicznie mieszamy do spienienia. Zdejmujemy pokrywkę i wstawiamy na 15 sekund do mikrofalówki.
- Do dwóch wysokich szklanej wsypujemy kostki lodu, które następnie zalewamy po równo kawą.
- Do każdej szklanki wsypujemy nieco cukru. Następnie wlewamy do nich po trochu mleka, przytrzymując łyżką pianę.
- Pianę tę układamy dopiero potem łyżeczką na wierzchu każdej szklanki.
- Na zakończenie polewamy pianę płynnym miodem oraz posypujemy płatkami soli morskiej.
Mokka z masłem orzechowym
Dla 2 osób potrzebne są:
- ½ szkl. mleka sojowego albo czekoladowego, ale o niskiej zawartości tłuszczu,
- 1 łyżka kawy,
- 1 szkl. czekoladowego jogurtu,
- 1/3 filiżanki kakao albo czekolady w proszku,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- cynamon,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
- Kawę zaparzamy i mieszamy z mlekiem aż do momentu uzyskania jednolitego płynu.
- Dodajemy jogurt, czekoladę w proszku, masło orzechowe oraz kostki lodu.
- Całość wstrząsamy, aż mieszanina stanie się gęsta. Można wykorzystać do tego shaker.
- Przelewamy do filiżanek i posypujemy cynamonem.
Sposobów na przyrządzenie mrożonej kawy jest wiele. Można dodawać najróżniejsze składniki, zaczynając od syropów, przechodząc przez owoce, a na lodach kończąc. Najważniejsze jest to, by tego rodzaju kawa dobrze się prezentowała, bo to również wpływa na jej smak!
Mrożoną kawę najlepiej więc podawać w wysokich przezroczystych szklankach, dzięki którym widoczne są wszystkie jej warstwy. Warto do szklanek wkładać grube słomki albo długie łyżeczki, które pozwolą osobno wypić kawę i zjeść bitą śmietanę albo też wymieszać w szklance wszystkie składniki i spożyć zgodnie z własnym upodobaniem.
Mrożona kawa to nie tylko zastrzyk energii i zaspokojenie zapotrzebowania na kofeinę. To również doskonałe orzeźwienie w upalne letnie dni.