Kontrowersyjne zapachy. Czy na pewno chcesz to zjeść?

None

Obraz

/ 8Natto

Obraz
© archiwum

Oślizgłe i sfermentowane ziarenka soi to popularne śniadanie Japończyków. Jada się je też z ryżem, dodaje do sushi lub makaronu. Lepkie, glutowate i ciągnące się danie nie jest zbyt zachęcające. Jednak soję natto uznaje się w Japonii za jeden z najzdrowszych produktów fermentowanych, wyprzedza pod tym względem nawet miso. Co prawda i u nas można spróbować tego smakołyku, ale "niestety" przemysłowa wersja pozbawiona jest już charakterystycznego zapachu.

ad/mmch

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Durian

Obraz
© archiwum

Ten południowo-azjatycki owoc naszpikowany kolcami jest przez koneserów uwielbiany. Jednak jego zapach, przypominający niektórym smród gnijącej cebuli, a jeszcze innym fetor ulatniający się z worka wypełnionego starymi, przepoconymi skarpetami, potrafi odstraszyć nawet najbardziej zagorzałych smakoszy niecodziennego jedzenia. Nie wniesiemy duriana na pokład samolotu, ba, nawet mogą nas nie wpuścić, jeśli właśnie skończyliśmy jeść ten owoc! A smak durian ma boski. To połączenie truskawek, kremu waniliowego i ananasa w jednym. Tylko ten smród!

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Vieux Boulogne

Obraz
© archiwum

Specjał ten sprzedawany jest prawie wyłącznie we francuskim mieście Boulogne, bo transport produktu możliwy jest wyłącznie w szczelnie zamkniętych pojemnikach, co z kolei powoduje utratę smaku. To zdecydowanie najbardziej cuchnący ser na świecie. I udowodniono to nawet naukowo. Na Cranfield University w Wlk. Brytanii przeprowadzono specjalne testy - zarówno z udziałem chętnych, którzy sprawdzali "smrodliwość" serów organoleptycznie, jak i z udziałem "elektronicznego nosa", który zbadał je komputerowo. To był bezsprzecznie numer 1 na liście. Nadzwyczajny zapach pochodzi od piwa, w którym każdy serek jest myty w trakcie dojrzewania. Z ostrym aromatem kontrastuje delikatny, mleczny smak.

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Asafetyda

Obraz
© archiwum

Ta najbardziej cuchnąca przyprawa świata jest obecnie prawie w każdym daniu indyjskim. Śmierdzi bowiem jedynie w stanie surowym, a w potrawie jej zapach miesza się z zapachem przypraw i nie jest tak dokuczliwy. Z powodu właśnie zapachu nazywana jest także "czarcim łajnem" lub "śmierdzącym paluchem". Używany jest także w celach zdrowotnych - przy walce ze wzdęciami. Bardzo często Indusi dodają asafetydę do dań z fasoli czy soczewicy - poprawia się dzięki niej trawienie. Zapach ma tak intensywny, że nawet na targach sprzedawana jest osobno, żeby nie zabijać aromatu innych przypraw.

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Narezushi

Obraz
© archiwum

Dzisiejsze sushi u swojego zarania wyglądało zupełnie inaczej. W drewnianych beczkach japońscy rybacy konserwowali ryby, przekładając je ryżem. To wszystko fermentowało kilka miesięcy. Dziś takie sushi robi się w niewielu miejscach, bo zapach tego specjału zwala z nóg. Nadal można tego protoplastę sushi zjeść np. na japońskiej wyspie Biwa, gdzie dzwonki z karpia przekładane ryżem fermentują trzy lata zanim trafią na talerz.

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Śmierdzące tofu

Obraz
© archiwum

Już nazwa wskazuje, że nie jest to przysmak dla wszystkich wegetarian. Zapach tego tofu wytrzymają tylko najbardziej mężni z mężnych. Przygotowuje się go mocząc zwyczajne tofu (czyli serek z soi) przez kilka miesięcy w solance z ziołami, warzywami i suszonymi krewetkami. Po wyjęciu z pojemnika smaży się takie tofu w gorącym tłuszczu, a następnie zjada z plasterkiem ostrej papryki. Nie wolno smażyć go w domu! Zapach będzie utrzymywał się bardzo długo.

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Lutefisk

Obraz
© archiwum

Jedna z tradycyjnych potraw serwowanych w Norwegii. Funkcjonuje także pod nazwą "ryby mydlanej". Przygotowywana jest z solonego i suszonego na wietrze dorsza, który potem moczony jest w wodzie, a następnie przez 2-3 dni leżakuje w ługu sodowym. W efekcie ryba zmienia swoją konsystencję na galaretowato-mydlaną. Podaje się ją po krótkim gotowaniu na parze lub pieczeniu w folii. Trzeba pamiętać, aby do jedzenia nie używać srebrnych sztućców, bo na pewno zostaną zniszczone przez silne reakcje chemiczne. Danie nie pachnie najlepiej, więc po konsumpcji wszystkie naczynia jak najszybciej trzeba umyć i spłukać octem.

ad/mmch

Polecamy również: Robaki na obiad

/ 8Pasta z krewetek

Obraz
© archiwum

Nieodzowny składnik każdego azjatyckiego dania. Kiedyś robiło się ją w sposób niezwykle prosty: złowione krewetki zawijano w liście i zakopywane na plaży na kilka miesięcy. Krewetki rozkładały się, tworząc czerwono-brunatną masę. Dziś robi się ją przemysłowo, ale na podobnej zasadzie. Smród pasy krewetkowej jest wyjątkowo intensywny, maskuje go tylko zapach mleka kokosowego.

Polecamy również: Robaki na obiad

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania