Konkurencja dla polskiej grochówki. Bierzemy pod lupę dal
Trudno o bardziej rozgrzewającą i aromatyczną potrawę. Dal (dhal, dahl, daal) to sztandarowe danie kuchni indyjskiej bazujące na nasionach roślin strączkowych. Ze względu na wysoką zawartość białka, często gości na stołach wegan i wegetarian. Bazując na podstawowych składnikach, można tę potrawę modyfikować w nieskończoność.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kuchnia indyjska słowem dal określa wszelkie produkty strączkowe – soczewicę, ciecierzycę, fasolę, soję, groch, a także potrawy, które przyrządza się na ich bazie. W tym daniu strączki łączy się z warzywami i przyprawami. To właśnie aromatyczne przyprawy wynoszą dal na wyższy poziom. Kuchnia indyjska najchętniej sięga po kmin rzymski (kumin), cynamon, kurkumę, imbir, paprykę, chili czy curry, czyli mieszankę przypraw, w której znajdują się, oprócz soli i pieprzu, kmin, gorczyca, kurkuma, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon czy chili. Dal często przyprawiany jest też mieszanką znaną pod nazwą garam masala (znajdują się w niej m.in. kumin, pieprz czarny i kajeński, kolendra, kardamon, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa).
Dal to danie bardzo sycące i rozgrzewające. Stanowi jedno z podstawowych potraw w krajach takich jak Indie, Pakistan, Nepal, Sri Lanka czy Bangladesz. Niektórzy uważają dal za zupę. Potrawa jest raczej formą bezmięsnego gulaszu, dlatego często gości w diecie wegetarian oraz wegan. Dal serwuje się najczęściej z ryżem lub komosą ryżową, plackami naan, chlebkiem pita albo roti. Na talerzu z dalem często pojawia się też papad, chrupiący, cienki indyjski naleśnik robiony z mąki ze strączków (np. ciecierzycy lub soczewicy). Ze względu na obecność przypraw, doskonałym przełamaniem dalu jest orzeźwiający jogurt naturalny. Danie można podać z awokado, kiszonym ogórkiem, koniecznie posypane świeżo posiekaną zieleniną (szczególnie kolendrą, szczypiorem, koperkiem, natką pietruszki)
.
Jak przygotować strączki? Poprzedniego dnia, najlepiej wieczorem, odmierzoną porcję należy opłukać pod bieżącą wodą i zalać na noc (wody powinno być kilka centymetrów ponad poziom nasion). Dotyczy to przede wszystkim twardych strączków, takich jak groch, fasola czy ciecierzyca. Soczewicy nie trzeba namaczać, choć niektórzy nie rezygnują z tej formy przygotowania ziaren do dalszej obróbki. Do dalu nie dodaje się raczej strączków z puszki czy ze słoika. Uwaga! Strączki warto ze sobą mieszać. W jednej potrawie można umieścić np. fasolę i soczewicę, soczewicę i ciecierzycę itp.
Istnieje wiele odmian dalu, w zależności od regionu, w którym się go serwuje. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć czasochłonna – głównie ze względu na konieczność namaczania nasion. Poza tym według niektórych przepisów dal powinno się gotować nawet 3 godziny, pozwalając, aż składniki dobrze się połączą, a danie zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Trud się jednak opłaci – potrawa będzie pyszna, a nawet jeszcze lepsza drugiego czy trzeciego dnia po przygotowaniu!
Nie ulega wątpliwości, że dal jest bardzo zdrowy. Za sprawą strączków, zawiera dużo białka, natomiast warzywa stanowią dodatkową porcję dobroczynnych pierwiastków, antyoksydantów oraz witamin. A jeśli zamiast zwykłego białego ryżu dal zaserwuje się z ryżem brązowym, jaśminowym albo basmati, będzie to dodatkowa porcja zdrowia. Danie warto skropić dobrej jakości oliwą lub posypać posiekanymi orzechami, aby podarować organizmowi dawkę kwasów tłuszczowych.
Choć w kwestii przygotowania dalu panuje spora dowolność, to są składniki – prócz strączków i przypraw – o których warto zawsze pamiętać. To przede wszystkim cebula i czosnek. Szczególnie tego drugiego nie warto żałować. Spróbuj dodać przynajmniej o jeden ząbek więcej, niż początkowo planowałaś/eś, a przekonasz się, że było warto. W potrawie bardzo często "lądują" pomidory (świeże albo z puszki). To dobra wiadomość, bo ich obróbka cieplna sprawia, że wytwarza się likopen, jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jeśli chodzi o warzywa, warto korzystać z sezonowych. Szczególnie godne polecenia są: kalafior, marchew, szpinak, bakłażan. Niektórzy uwielbiają łączyć strączki i przyprawy z… owocami, zwłaszcza morelami.
Aromatyczny dal według Elli Mills (znanej jako Deliciously Ella)
Składniki:
- 400 g suchej zielonej soczewicy (2 szklanki)
- 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400 ml)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 duże pomidory, posiekane
- po łyżeczce: kminu rzymskiego, curry, cynamonu, papryki, chili
- garść płatków chili
- sól i pieprz (do smaku)
- do podania: porcja ryżu, awokado pokrojone w plasterki, płatki chili, jogurt kokosowy
Wykonanie: wszystkie składniki dalu umieść w głębokim rondlu albo na patelni i dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu – bez przykrycia przez ok. 2–3 godziny, aż potrawa stanie się gęsta, mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności dolewając wodę. Gdy dal będzie prawie gotowy, przygotuj ryż i pokrój w plasterki awokado. Kiedy potrawa się ugotuje, ewentualnie dopraw solą do smaku i dodaj jeszcze odrobinę wody. Serwuj z ryżem, plastrami awokado i łyżką jogurtu, posypując płatkami chili.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.