Kominki, wronie uszy, cholewki. Najsmaczniejsze grzyby na pierogi

Lejkowce dęte, zwane także kominkami, cholewkami czy wronimi uszami to smaczne, lecz rzadko spotykane grzyby. Wyróżniają się przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Choć nieco przypominają kurki (nic dziwnego, sa z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. na Lubelszczyźnie właśnie trwa wysyp kominków. Grzybiarze chwalą się swoimi zbiorami.

Lejkowce dęteLejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Judith Flacke

Lejkowiec dęty - co to za grzyb?

Lejkowce dęte mają owocniki w kształcie trąbki. Pusty rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz. Kapelusz ma wywinięty na zewnątrz brzeg. U starszych okazów brzeg kapelusza jest pofałdowany i rozdarty. Lejkowce nie mają blaszek ani rurek od spodu. Cechą charakterystyczną kominków jest kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe okazy są pokryte białymi zarodnikami.

Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężystym. Ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce występują w lassach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, najbardziej "lubią się" z bukami i dębami.

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Doskonale sprawdzają się w farszu do pierogów czy krokietów i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Pierogi z wronimi uszami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
  2. Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  3. Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek.
  4. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
  6. Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"