Kominki, wronie uszy, cholewki. Najsmaczniejsze grzyby na pierogi

Lejkowce dęte, zwane także kominkami, cholewkami czy wronimi uszami to smaczne, lecz rzadko spotykane grzyby. Wyróżniają się przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Choć nieco przypominają kurki (nic dziwnego, sa z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. na Lubelszczyźnie właśnie trwa wysyp kominków. Grzybiarze chwalą się swoimi zbiorami.

Lejkowce dęteLejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Judith Flacke

Lejkowiec dęty - co to za grzyb?

Lejkowce dęte mają owocniki w kształcie trąbki. Pusty rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz. Kapelusz ma wywinięty na zewnątrz brzeg. U starszych okazów brzeg kapelusza jest pofałdowany i rozdarty. Lejkowce nie mają blaszek ani rurek od spodu. Cechą charakterystyczną kominków jest kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe okazy są pokryte białymi zarodnikami.

Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężystym. Ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce występują w lassach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, najbardziej "lubią się" z bukami i dębami.

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Doskonale sprawdzają się w farszu do pierogów czy krokietów i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Pierogi z wronimi uszami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
  2. Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  3. Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek.
  4. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
  6. Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce