Kominki, wronie uszy, cholewki. Najsmaczniejsze grzyby na pierogi

Lejkowce dęte, zwane także kominkami, cholewkami czy wronimi uszami to smaczne, lecz rzadko spotykane grzyby. Wyróżniają się przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Choć nieco przypominają kurki (nic dziwnego, sa z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. na Lubelszczyźnie właśnie trwa wysyp kominków. Grzybiarze chwalą się swoimi zbiorami.

Lejkowce dęteLejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Judith Flacke

Lejkowiec dęty - co to za grzyb?

Lejkowce dęte mają owocniki w kształcie trąbki. Pusty rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz. Kapelusz ma wywinięty na zewnątrz brzeg. U starszych okazów brzeg kapelusza jest pofałdowany i rozdarty. Lejkowce nie mają blaszek ani rurek od spodu. Cechą charakterystyczną kominków jest kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe okazy są pokryte białymi zarodnikami.

Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężystym. Ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce występują w lassach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, najbardziej "lubią się" z bukami i dębami.

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Doskonale sprawdzają się w farszu do pierogów czy krokietów i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Pierogi z wronimi uszami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
  2. Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  3. Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek.
  4. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
  6. Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać