Trwa ładowanie...

Kominki, wronie uszy, cholewki. Najsmaczniejsze grzyby na pierogi

Lejkowce dęte, zwane także kominkami, cholewkami czy wronimi uszami to smaczne, lecz rzadko spotykane grzyby. Wyróżniają się przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Choć nieco przypominają kurki (nic dziwnego, sa z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. na Lubelszczyźnie właśnie trwa wysyp kominków. Grzybiarze chwalą się swoimi zbiorami.

Lejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby Lejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby Źródło: Adobe Stock, fot: Judith Flacke
d1u2dr4
d1u2dr4

Lejkowiec dęty - co to za grzyb?

Lejkowce dęte mają owocniki w kształcie trąbki. Pusty rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz. Kapelusz ma wywinięty na zewnątrz brzeg. U starszych okazów brzeg kapelusza jest pofałdowany i rozdarty. Lejkowce nie mają blaszek ani rurek od spodu. Cechą charakterystyczną kominków jest kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe okazy są pokryte białymi zarodnikami.

Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężystym. Ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce występują w lassach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, najbardziej "lubią się" z bukami i dębami.

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Doskonale sprawdzają się w farszu do pierogów czy krokietów i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Pierogi z wronimi uszami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • łyżka bułki tartej
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
  2. Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  3. Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek.
  4. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
  6. Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj