Kominki, wronie uszy, cholewki. Najsmaczniejsze grzyby na pierogi

Lejkowce dęte, zwane także kominkami, cholewkami czy wronimi uszami to smaczne, lecz rzadko spotykane grzyby. Wyróżniają się przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Choć nieco przypominają kurki (nic dziwnego, sa z nimi spokrewnione), są czarne i pozbawione blaszek. na Lubelszczyźnie właśnie trwa wysyp kominków. Grzybiarze chwalą się swoimi zbiorami.

Lejkowce dęteLejkowce dęte - smaczne i wartościowe grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Judith Flacke
17

Lejkowiec dęty - co to za grzyb?

Lejkowce dęte mają owocniki w kształcie trąbki. Pusty rurkowaty trzon rozszerza się ku górze, przechodząc w kapelusz. Kapelusz ma wywinięty na zewnątrz brzeg. U starszych okazów brzeg kapelusza jest pofałdowany i rozdarty. Lejkowce nie mają blaszek ani rurek od spodu. Cechą charakterystyczną kominków jest kolor - siwobrązowy lub siwoczarny. Dojrzałe okazy są pokryte białymi zarodnikami.

Miąższ jest cienki, elastyczny i sprężystym. Ma przyjemny, delikatny zapach. Lejkowce występują w lassach liściastych i mieszanych od sierpnia do listopada. Rosną kępami, najbardziej "lubią się" z bukami i dębami.

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Doskonale sprawdzają się w farszu do pierogów czy krokietów i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Pierogi z wronimi uszami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • olej
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
  2. Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  3. Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek.
  4. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
  6. Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm