Trwa ładowanie...
d162naz
13-08-2020 12:06

Kołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą

Przepis

"Skąd i z jakiego okresu pochodzą – bez ceregieli się przyznam, że nie wiem! W książkach przedwojennych przepisu na nie nie znalazłam lub jak jest – przeoczyłam. Występują już jednak dość powszechnie w publikacjach z lat 50-tych i oczywiście – zeszytach z kuchennymi zapiskami naszych babć a to mówiąc uczciwie chyba najlepsza rekomendacja" - - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d162naz
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g zmielonego twarogu lub serka typu Philadelphia
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • konfitura dowolna (polecam truskawkową lub malinową) lub dowolne duże kawałki owoców
Przepis
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Mąkę przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać przemielony twaróg lub serek oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  • By lepiej się wałkowało, można wyrobione ciasto odłożyć w folii do lodówki na 20-30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykroić kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi, by powstał otwarty pierożek.
  • Opcjonalnie, złożone ciasteczka można posmarować białkiem przed włożeniem do pieca - ja wolę niesmarowane.
  • Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Podawać obsypane solidnie cukrem pudrem.
Kołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz