Kołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą

"Skąd i z jakiego okresu pochodzą – bez ceregieli się przyznam, że nie wiem! W książkach przedwojennych przepisu na nie nie znalazłam lub jak jest – przeoczyłam. Występują już jednak dość powszechnie w publikacjach z lat 50-tych i oczywiście – zeszytach z kuchennymi zapiskami naszych babć a to mówiąc uczciwie chyba najlepsza rekomendacja" - - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Kołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladąKołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g zmielonego twarogu lub serka typu Philadelphia
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • konfitura dowolna (polecam truskawkową lub malinową) lub dowolne duże kawałki owoców

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Mąkę przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać przemielony twaróg lub serek oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  • By lepiej się wałkowało, można wyrobione ciasto odłożyć w folii do lodówki na 20-30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykroić kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi, by powstał otwarty pierożek.
  • Opcjonalnie, złożone ciasteczka można posmarować białkiem przed włożeniem do pieca - ja wolę niesmarowane.
  • Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Podawać obsypane solidnie cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm