Kołaczki. Pyszne ciasteczka półfrancuskie z marmoladą
"Skąd i z jakiego okresu pochodzą – bez ceregieli się przyznam, że nie wiem! W książkach przedwojennych przepisu na nie nie znalazłam lub jak jest – przeoczyłam. Występują już jednak dość powszechnie w publikacjach z lat 50-tych i oczywiście – zeszytach z kuchennymi zapiskami naszych babć a to mówiąc uczciwie chyba najlepsza rekomendacja" - - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Mąkę przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać przemielony twaróg lub serek oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
- By lepiej się wałkowało, można wyrobione ciasto odłożyć w folii do lodówki na 20-30 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykroić kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi, by powstał otwarty pierożek.
- Opcjonalnie, złożone ciasteczka można posmarować białkiem przed włożeniem do pieca - ja wolę niesmarowane.
- Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Podawać obsypane solidnie cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze