Paweł Dobrzański, uczestnik programu "Azja Express", jest szefem kuchni i miłośnikiem sportu. Łącząc swoje dwie pasje przygotował specjalną ofertę dań dla biegaczy.
Produkty dla sportowców muszą zawierać dużo białka, mikroelementów i witamin. Węglowodany biegacze spożywają przed biegiem, po to, aby zdobyć trochę masy, którą zbijają podczas biegu. W diecie biegaczy ograniczone jest spożywanie mięsa, ponieważ zakwasza organizm.
W związku z tymi zasadami żywienia w menu Dobrzańskiego pojawiły się: krem pomidorowy, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy.
*Krem pomidorowy: *
2 cebule
2 marchewki
600 g pomidorów z puszki
400 g bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
1/5 łyżeczka chilli
50 ml oleju rzepakowego
miód do smaku
sól
Pęczotto z warzywami:
400 g kaszy pęczak
800 ml bulionu warzywnego
120 g cukinii
100 g bakłażanu
100 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
50 g jarmużu
400 g pomidorów
140 g dyni
100 ml białego wina
½ sz. chilli
70 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz
Deser śliwkowo-dyniowy
½ dyni Hokkaido
300 g śliwek węgierek
500 ml wina
miód wielokwiatowy
100 g gruszki
60 g orzechów włoskich
100 g ricotty
2 szt. goździków
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
mięta