Kochasz frytki, ale boisz się o zdrowie? Mamy dla ciebie świetną wiadomość

Sałatka jest dietetyczna, a frytki tuczące? To stereotyp. Może sprawdzić się w przypadku konkretnych ludzi, ale wobec innych może okazać się zupełnie nieprawdziwy. Dowodzą tego badania, z których wynikają nowe fakty na temat osławionego indeksu glikemicznego.

Niektórzy - ale tylko niektórzy - mogą zjeść dużą porcję frytek bez poważnych konsekwencji
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

"Frytki? Nie, dziękuję". Któż z nas nie odmówił sobie kiedyś chrupiącej przekąski w obawie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wielu na pewno zrobiło to słusznie i na podstawie dobrych przesłanek. Okazuje się jednak, że pyszna, skrobiowa, złocista natychmiastowa gratyfikacja ma swoich wybrańców. Ci szczęśliwcy mogą wsuwać frytki jedna za drugą bez obawy, że pójdzie w boczki.

Pomysł na badania był prosty: podawać dużej grupie ludzi (800 osób) rozmaite posiłki i mierzyć ich odpowiedź glikemiczną, czyli to, jak we krwi rośnie im poziom glukozy, a wraz z nią wydziela się insulina. Glukoza pod wpływem insuliny przenika bowiem do tkanek, a tam następuje proces litogenezy, czyli tworzenia tłuszczu z dostarczonej glukozy, a samo spalanie tłuszczu zostaje zahamowane. Na niskim indeksie glikemicznym – potrawach, które powoli uwalniają glukozę, jak pełnoziarniste pieczywo czy rośliny strączkowe – opartych jest wiele popularnych diet, jak znana amerykańska south beach. Gdzie tu frytki? Wysoko przetworzony (a zatem łatwiej trawiony) produkt z ziemniaków, bogatych w skrobię, a ubogich w błonnik... twoje wałeczki lubią to!

ZOBACZ TEŻ: Amerykańska przekąska, którą przygotujesz w domu

I wtedy, cały na biało, wchodzi profesor Eran Segal z Instytutu Weizmanna z Izraela z wynikami badań tych ośmiuset osób. Co się okazuje? Że indeks glikemiczny to nie cecha produktu, ale osoby. Są tacy, dla których banan jest bardziej tuczący od ciastek oraz tacy, u których jest dokładnie odwrotnie. Może się okazać, że bardziej tuczący będzie posiłek z sushi od potraktowania się przekąską w postaci lodów o północy. Albo że jeśli masz przyjaciółkę, której nienawidzisz, bo na twoich oczach zjadła o północy pięć porcji frytek, podczas kiedy ty, żeby nie utyć, zjadłaś ostatnią sałatkę o osiemnastej – że ta nienawiść, to jest body shaming. Bo ona po prostu tak ma.

To kolejny dowód, że nie ma czegoś takiego jak uniwersalna dieta, a właściwą dietą nazwać można tylko zespół zaleceń dobranych indywidualnie do osoby. Dla jednych frytki są south beach, dla innych nie. A także: że warto znać siebie i nie przejmować się zbytnio zaleceniami dietetyków, którzy nie widzieli cię na oczy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru