Flawonoidy - tajna broń roślinnych produktów

Wymieniając dobroczynne dla naszego organizmu składniki odżywcze rozmaitych produktów, zazwyczaj skupiamy się na witaminach i składnikach mineralnych. Jednak liczba wartościowych substancji obecnych w pożywieniu jest znacznie dłuższa. Z całą pewnością warto na niej umieścić cenne flawonoidy. Czym są i gdzie je znajdziemy?

Flawonoidy - tajna broń roślinnych produktów
Źródło zdjęć: © Fotolia

- Flawonoidy to substancje chemiczne zaliczające się do grupy polifenoli. Nie są witaminami, ale wiele z nich wpływa korzystnie na przebieg procesów zachodzących w organizmie - tłumaczy Agata Lewandowska, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Są antyoksydantami, czyli usuwają z organizmu wolne rodniki.

Polifenole, w tym flawonoidy na wiele sposobów pozytywnie wpływają na organizm. - Walczą ze stresem oksydacyjnym, neutralizują wolne rodniki, przeciwdziałają miażdżycy, wspomagają pracę naczyń krwionośnych, chronią serce i układ krążenia, niektóre wykazują też działanie przeciwnowotworowe - tłumaczy specjalistka.

Flawonoidy dzieli się na podgrupy: flawony, flawonole, flawanole, flawanony, izoflawony, antocyjany i chalkony. - Jednymi z najsilniej działających flawonoidów są antocyjany i inne związki, występujące w owocach jagodowych (w borówkach, jagodach, żurawinie, aronii, truskawkach, jeżynach, malinach) - mówi Agata Lewandowska. - Wśród warzyw najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazują: kalafior, kapusta, brokuły, rzodkiew, buraki ćwikłowe. Cenne związki chroniące przed chorobami układu krążenia odnajdziemy też w orzechach.

Choć wymienione owoce i warzywa są szczególnie bogate w te cenne antyoksydanty, flawonoidy znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. - W diecie dostarczamy je głównie z owocami, warzywami, orzechami, ale także ze zbożami (pełne ziarno), olejami roślinnymi i ziołami. Dla różnych gatunków roślin charakterystyczne są inne związki polifenoli. Ponieważ flawonoidy w naturze służą ochronie roślin, najwięcej tych związków znajdziemy w roślinach dziko rosnących np. w lasach czy łąkach, które narażone są na trudniejsze warunki - wyjaśnia dietetyk. - Warto też sięgać po owoce dojrzałe, gdyż mają więcej wszystkich cennych składników.

Niektóre wartościowe roślinne związki można przedawkować, np. beta-karoten (pijąc zbyt dużo soku z marchwi). Sięgając po produkty bogate we flawonoidy nie musimy się tego obawiać. - Jedząc warzywa, owoce i generalnie naturalne produkty raczej nie da się przedawkować flawonoidów. Należy jednak uważać z suplementami, które nierzadko zawierają duże dawki w małej kapsułce, dlatego nigdy nie należy przekraczać dawki podanej na opakowaniu - przestrzega Agata Lewandowska.

Zamiast więc sięgać po tabletki, lepiej postawić na naturę. Pamiętajmy, że w mniejszym lub większym stopniu te cenne związki znajdują się we wszystkich roślinach, od warzyw i owoców aż po zioła.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Prosty sposób na przechowywanie rzodkiewki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów