Trwa ładowanie...
d19aubc
oprac. Katarzyna Gileta

Kluski kładzione. Smakują jak z przepisu babci

Przepis

Kluski kładzione to dla wielu smak dzieciństwa. Przygotowuje się je z mąki, wody i jajek. Doskonale smakują zarówno na słodko z sosem ze śmietanki i cukru, z cynamonem, twarogiem czy cynamonem. Można je także podać ze skwarkami, podsmażoną cebulką, kiełbasą czy serem feta.

d19aubc
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©gryfot - stock.adobe.com
Składniki
Przepis
  • Mąkę przesiać do naczynia, dodać jaja, wodę i sól, dokładnie wymieszać i wyrobić łyżką. Można te wszystkie składniki włożyć do miksera, włączyć mikser na 30 sekund.
  • Kłaść metalową łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, zamieszać aby nie przywarły do dna naczynia, gotować pod przykryciem, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć na sicie.
  • Podawać z sosami lub masłem i cukrem, można także posypać przetartym twarożkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kluski kładzione. Smakują jak z przepisu babci
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d19aubc

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19aubc
d19aubc
d19aubc
d19aubc
Więcej tematów
d19aubc