Kluski kładzione. Smakują jak z przepisu babci
Kluski kładzione to dla wielu smak dzieciństwa. Przygotowuje się je z mąki, wody i jajek. Doskonale smakują zarówno na słodko z sosem ze śmietanki i cukru, z cynamonem, twarogiem czy cynamonem. Można je także podać ze skwarkami, podsmażoną cebulką, kiełbasą czy serem feta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 40 dkg mąki pszennej
- 150 ml-200 ml wody
- 2 jajka
- 2 dkg tłuszczu
- sól do smaku
- Mąkę przesiać do naczynia, dodać jaja, wodę i sól, dokładnie wymieszać i wyrobić łyżką. Można te wszystkie składniki włożyć do miksera, włączyć mikser na 30 sekund.
- Kłaść metalową łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, zamieszać aby nie przywarły do dna naczynia, gotować pod przykryciem, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć na sicie.
- Podawać z sosami lub masłem i cukrem, można także posypać przetartym twarożkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze