Kiwano to połączenie banana, kiwi i ogórka. Teraz kupisz je w promocji w dyskoncie

Kiwano to warzywo, choć z racji etymologii jego nazwy powinno być owocem. Bo za tym słowem kryje się zbitka kiwi i banana. A i tak smakuje jak ogórek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W Lidlu pojawiło się dziwnie wyglądające warzywo i o jeszcze ciekawszej nazwie – kiwano. Nazywane jest też ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem rogatym. Smakuje trochę jak połączenie wspomnianego warzywa z kiwi, a pachnie bananem. Za sztukę zapłacimy 4,99 zł.

Warzywo ma zazwyczaj 10-15 cm i waży około 300 gramów. Żółto-pomarańczowa skórka ma regularne wypustki, a skrywa zielony miąższ z pestkami wielkości tych z pomidorów. Kroi się je wzdłuż lub w poprzek i zawartość najwygodniej zjeść łyżeczką, na surowo. Choć kiwano może być świetnym dodatkiem do sałatek, a także lekkim orzeźwieniem dań mięsnych, choć lepiej nim dekorować i łączyć w surowej postaci, aniżeli upieczonej czy zblendowanej.

Kiwano to oprócz ciekawego smaku, również skupisko dobroczynnych pierwiastków i witamin. Znajdziemy w nim m.in.: miedź, potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Zawiera też kwas foliowy, jest więc dobry dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy A, C oraz te z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Kiwano reguluje pracę serca i układu krwionośnego i jest dobre na nadciśnienie. Usprawnia także pracę nerek i wątroby. Betakaroten z kolei działa pozytywnie na wzrok i odporność.

Wpływ tego warzywa daje efekty widoczne również gołym okiem. Kiwano zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się. Regularne jego spożywanie wygładza i ujędrnia skórę, niwelując zmarszczki. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością spożycia, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.

Warzywo uprawiane jest niemal w całej Afryce. Jest bardzo ciepłolubne i nie chce rosnąć w temperaturach poniżej 13 st. C. Jednak po zerwaniu przetrwa nawet pół roku. Dlatego gdzieniegdzie pełni funkcję ozdobną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza