Kiwano to połączenie banana, kiwi i ogórka. Teraz kupisz je w promocji w dyskoncie
Kiwano to warzywo, choć z racji etymologii jego nazwy powinno być owocem. Bo za tym słowem kryje się zbitka kiwi i banana. A i tak smakuje jak ogórek.
W Lidlu pojawiło się dziwnie wyglądające warzywo i o jeszcze ciekawszej nazwie – kiwano. Nazywane jest też ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem rogatym. Smakuje trochę jak połączenie wspomnianego warzywa z kiwi, a pachnie bananem. Za sztukę zapłacimy 4,99 zł.
Warzywo ma zazwyczaj 10-15 cm i waży około 300 gramów. Żółto-pomarańczowa skórka ma regularne wypustki, a skrywa zielony miąższ z pestkami wielkości tych z pomidorów. Kroi się je wzdłuż lub w poprzek i zawartość najwygodniej zjeść łyżeczką, na surowo. Choć kiwano może być świetnym dodatkiem do sałatek, a także lekkim orzeźwieniem dań mięsnych, choć lepiej nim dekorować i łączyć w surowej postaci, aniżeli upieczonej czy zblendowanej.
Kiwano to oprócz ciekawego smaku, również skupisko dobroczynnych pierwiastków i witamin. Znajdziemy w nim m.in.: miedź, potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Zawiera też kwas foliowy, jest więc dobry dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy A, C oraz te z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Kiwano reguluje pracę serca i układu krwionośnego i jest dobre na nadciśnienie. Usprawnia także pracę nerek i wątroby. Betakaroten z kolei działa pozytywnie na wzrok i odporność.
Wpływ tego warzywa daje efekty widoczne również gołym okiem. Kiwano zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się. Regularne jego spożywanie wygładza i ujędrnia skórę, niwelując zmarszczki. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością spożycia, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.
Warzywo uprawiane jest niemal w całej Afryce. Jest bardzo ciepłolubne i nie chce rosnąć w temperaturach poniżej 13 st. C. Jednak po zerwaniu przetrwa nawet pół roku. Dlatego gdzieniegdzie pełni funkcję ozdobną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl