Kiwano to połączenie banana, kiwi i ogórka. Teraz kupisz je w promocji w dyskoncie

Kiwano to warzywo, choć z racji etymologii jego nazwy powinno być owocem. Bo za tym słowem kryje się zbitka kiwi i banana. A i tak smakuje jak ogórek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W Lidlu pojawiło się dziwnie wyglądające warzywo i o jeszcze ciekawszej nazwie – kiwano. Nazywane jest też ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem rogatym. Smakuje trochę jak połączenie wspomnianego warzywa z kiwi, a pachnie bananem. Za sztukę zapłacimy 4,99 zł.

Warzywo ma zazwyczaj 10-15 cm i waży około 300 gramów. Żółto-pomarańczowa skórka ma regularne wypustki, a skrywa zielony miąższ z pestkami wielkości tych z pomidorów. Kroi się je wzdłuż lub w poprzek i zawartość najwygodniej zjeść łyżeczką, na surowo. Choć kiwano może być świetnym dodatkiem do sałatek, a także lekkim orzeźwieniem dań mięsnych, choć lepiej nim dekorować i łączyć w surowej postaci, aniżeli upieczonej czy zblendowanej.

Kiwano to oprócz ciekawego smaku, również skupisko dobroczynnych pierwiastków i witamin. Znajdziemy w nim m.in.: miedź, potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Zawiera też kwas foliowy, jest więc dobry dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy A, C oraz te z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Kiwano reguluje pracę serca i układu krwionośnego i jest dobre na nadciśnienie. Usprawnia także pracę nerek i wątroby. Betakaroten z kolei działa pozytywnie na wzrok i odporność.

Wpływ tego warzywa daje efekty widoczne również gołym okiem. Kiwano zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się. Regularne jego spożywanie wygładza i ujędrnia skórę, niwelując zmarszczki. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością spożycia, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.

Warzywo uprawiane jest niemal w całej Afryce. Jest bardzo ciepłolubne i nie chce rosnąć w temperaturach poniżej 13 st. C. Jednak po zerwaniu przetrwa nawet pół roku. Dlatego gdzieniegdzie pełni funkcję ozdobną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja