Kiwano to połączenie banana, kiwi i ogórka. Teraz kupisz je w promocji w dyskoncie

Kiwano to warzywo, choć z racji etymologii jego nazwy powinno być owocem. Bo za tym słowem kryje się zbitka kiwi i banana. A i tak smakuje jak ogórek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W Lidlu pojawiło się dziwnie wyglądające warzywo i o jeszcze ciekawszej nazwie – kiwano. Nazywane jest też ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem rogatym. Smakuje trochę jak połączenie wspomnianego warzywa z kiwi, a pachnie bananem. Za sztukę zapłacimy 4,99 zł.

Warzywo ma zazwyczaj 10-15 cm i waży około 300 gramów. Żółto-pomarańczowa skórka ma regularne wypustki, a skrywa zielony miąższ z pestkami wielkości tych z pomidorów. Kroi się je wzdłuż lub w poprzek i zawartość najwygodniej zjeść łyżeczką, na surowo. Choć kiwano może być świetnym dodatkiem do sałatek, a także lekkim orzeźwieniem dań mięsnych, choć lepiej nim dekorować i łączyć w surowej postaci, aniżeli upieczonej czy zblendowanej.

Kiwano to oprócz ciekawego smaku, również skupisko dobroczynnych pierwiastków i witamin. Znajdziemy w nim m.in.: miedź, potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Zawiera też kwas foliowy, jest więc dobry dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy A, C oraz te z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Kiwano reguluje pracę serca i układu krwionośnego i jest dobre na nadciśnienie. Usprawnia także pracę nerek i wątroby. Betakaroten z kolei działa pozytywnie na wzrok i odporność.

Wpływ tego warzywa daje efekty widoczne również gołym okiem. Kiwano zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się. Regularne jego spożywanie wygładza i ujędrnia skórę, niwelując zmarszczki. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością spożycia, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.

Warzywo uprawiane jest niemal w całej Afryce. Jest bardzo ciepłolubne i nie chce rosnąć w temperaturach poniżej 13 st. C. Jednak po zerwaniu przetrwa nawet pół roku. Dlatego gdzieniegdzie pełni funkcję ozdobną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji