Kiszenie kapusty – jaki błąd najczęściej popełniamy i jak go uniknąć?

Kiszona kapusta to obok ogórków małosolnych, najpopularniejsza kiszonka. W końcu nic nie pobije schabowego z kapustą zasmażaną. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale jeden prosty błąd może spowodować, że kapusta będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.

Kapusta kiszonaKapusta kiszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations

Uważaj, żeby nie przesolić kapusty

Najczęściej popełnianym błędem podczas kiszenia kapusty jest dodanie zbyt dużej ilości soli. Sól jest oczywiście koniecznym dodatkiem. Stwarza ona bowiem odpowiednie warunki do rozwoju bakterii mlekowych, które odpowiadają za proces fermentacji. Łatwo jest jednak przeszarżować i wsypać do kapusty zbyt dużo soli. W takiej sytuacji zbyt słona kapusta nie będzie naszym jednym problemem. Taką kiszonkę trzeba po prostu wyrzucić.

Dlaczego przesolona kapusta nie nadaje się do jedzenia

Zbyt duża ilość soli sprawia, że kapusta się psuje. Zmienia wówczas również kolor – z białej na szary bądź brązowy. W wyniku pracy bakterii i pleśni, na kapuście może pojawić się też biały nalot. Jeśli kapusta dodatkowo brzydko pachnie, możemy być pewni, że jest zepsuta.

Jeśli kisimy kapustę po raz pierwszy, warto skorzystać z pomocy członków rodziny, którzy są bardziej doświadczeni. Warto też znaleźć dokładny przepis i trzymać się proporcji w nim podanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom