Trwa ładowanie...

Kiszenie kapusty – jaki błąd najczęściej popełniamy i jak go uniknąć?

Kiszona kapusta to obok ogórków małosolnych, najpopularniejsza kiszonka. W końcu nic nie pobije schabowego z kapustą zasmażaną. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale jeden prosty błąd może spowodować, że kapusta będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.

Kapusta kiszonaKapusta kiszonaŹródło: Adobe Stock, fot: stockcreations
d626yay
d626yay

Uważaj, żeby nie przesolić kapusty

Najczęściej popełnianym błędem podczas kiszenia kapusty jest dodanie zbyt dużej ilości soli. Sól jest oczywiście koniecznym dodatkiem. Stwarza ona bowiem odpowiednie warunki do rozwoju bakterii mlekowych, które odpowiadają za proces fermentacji. Łatwo jest jednak przeszarżować i wsypać do kapusty zbyt dużo soli. W takiej sytuacji zbyt słona kapusta nie będzie naszym jednym problemem. Taką kiszonkę trzeba po prostu wyrzucić.

Dlaczego przesolona kapusta nie nadaje się do jedzenia

Zbyt duża ilość soli sprawia, że kapusta się psuje. Zmienia wówczas również kolor – z białej na szary bądź brązowy. W wyniku pracy bakterii i pleśni, na kapuście może pojawić się też biały nalot. Jeśli kapusta dodatkowo brzydko pachnie, możemy być pewni, że jest zepsuta.

Jeśli kisimy kapustę po raz pierwszy, warto skorzystać z pomocy członków rodziny, którzy są bardziej doświadczeni. Warto też znaleźć dokładny przepis i trzymać się proporcji w nim podanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj