WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Domowa kiszona kapusta. Działa lepiej niż suplementy z apteki

Przed laty kiszenie kapusty było ważnym wydarzeniem w życiu lokalnych społeczności. Dziś ta tradycja jest niemal zapomniana. Zamiast kisić kapustę w domu, kupujemy gotową. Niestety zdarza się, że sprzedawcy nas nabierają i oferują produkt, który nie ma nic wspólnego z prawdziwą kiszonką. Warto więc zabrać się za przygotowanie tego polskiego superfood w domu. To bardzo proste!

Kiszona kapustaDomowa kiszona kapusta. Działa lepiej niż suplementy z apteki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kiszona kapusta - dlaczego warto ją jeść?

Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera potężną dawkę witaminy C, P, B6, B12 czy PP, a także sodu, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i siarki.

Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia odporność organizmu, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowym. Niszczy również groźne bakterie i wirusy i gra rolę naturalnego probiotyku. Dodatkowo reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Jej systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego

100 g kiszonej kapusty dostarcza zaledwie 16 kalorii, a dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Kiszona kapusta - przepis

Aby mógł zajść proces fermentacji, potrzeba jest sól (pamiętajmy, że nie może być jodowana). Sól skutecznie hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii i ma wpływ na rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Kapustę należy kisić w drewnianej beczce, kamionkowym garnku lub dużym słoju z szeroką szyjką (naczynie musi być szczelne). W żadnym wypadku nie powinniśmy kisić kapusty w aluminiowym naczyniu lub plastikowej beczce. Pojemnik, w którym będziemy kisić kapustę powinien być czysty i suchy.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy ją. W pojemniku układamy warstwy kapusty, które równomiernie posypujemy solą.

Kapustę można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym.

Każdą warstwę dokładnie ubijamy, by kapusta puściła sok. Sok chroni przed dostępem powietrza, a co za tym idzie, przed zepsuciem. Ubitą kapustę przykrywamy talerzykiem i obciążamy.

Naczynie z kapustą przez pierwsze dwa dni musi stać w dość ciepłym miejscu. Optymalna temperatura wynosi 20-22 stopnie Celsjusza. Następnie przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (8-12 stopni).

Kiedy zauważymy na powierzchni pianę, będzie to oznaczało, że rozpoczął się proces fermentacji. Wówczas wystarczy kapustę nakłuć w kilku miejscach lub ubić ją, by odprowadzić nadmiar gazu. Z kiszonej kapusty możemy przygotować surówkę do obiadu, bigos, kapuśniak, farsz do pierogów lub krokietów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny