Domowa kiszona kapusta. Działa lepiej niż suplementy z apteki

Przed laty kiszenie kapusty było ważnym wydarzeniem w życiu lokalnych społeczności. Dziś ta tradycja jest niemal zapomniana. Zamiast kisić kapustę w domu, kupujemy gotową. Niestety zdarza się, że sprzedawcy nas nabierają i oferują produkt, który nie ma nic wspólnego z prawdziwą kiszonką. Warto więc zabrać się za przygotowanie tego polskiego superfood w domu. To bardzo proste!

Kiszona kapustaDomowa kiszona kapusta. Działa lepiej niż suplementy z apteki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kiszona kapusta - dlaczego warto ją jeść?

Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera potężną dawkę witaminy C, P, B6, B12 czy PP, a także sodu, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i siarki.

Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia odporność organizmu, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowym. Niszczy również groźne bakterie i wirusy i gra rolę naturalnego probiotyku. Dodatkowo reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Jej systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego

100 g kiszonej kapusty dostarcza zaledwie 16 kalorii, a dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Kiszona kapusta - przepis

Aby mógł zajść proces fermentacji, potrzeba jest sól (pamiętajmy, że nie może być jodowana). Sól skutecznie hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii i ma wpływ na rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Kapustę należy kisić w drewnianej beczce, kamionkowym garnku lub dużym słoju z szeroką szyjką (naczynie musi być szczelne). W żadnym wypadku nie powinniśmy kisić kapusty w aluminiowym naczyniu lub plastikowej beczce. Pojemnik, w którym będziemy kisić kapustę powinien być czysty i suchy.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i szatkujemy ją. W pojemniku układamy warstwy kapusty, które równomiernie posypujemy solą.

Kapustę można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym.

Każdą warstwę dokładnie ubijamy, by kapusta puściła sok. Sok chroni przed dostępem powietrza, a co za tym idzie, przed zepsuciem. Ubitą kapustę przykrywamy talerzykiem i obciążamy.

Naczynie z kapustą przez pierwsze dwa dni musi stać w dość ciepłym miejscu. Optymalna temperatura wynosi 20-22 stopnie Celsjusza. Następnie przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (8-12 stopni).

Kiedy zauważymy na powierzchni pianę, będzie to oznaczało, że rozpoczął się proces fermentacji. Wówczas wystarczy kapustę nakłuć w kilku miejscach lub ubić ją, by odprowadzić nadmiar gazu. Z kiszonej kapusty możemy przygotować surówkę do obiadu, bigos, kapuśniak, farsz do pierogów lub krokietów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza