Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz
Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i dyrektor kreatywny La Manii, na swoim instagramowym koncie zamieściła przepis na racuchy, które wykonywała jej babcia. Ta klasyczna receptura z pewnością będzie gwarancją wybornego smaku, który przeniesie nas do czasów dzieciństwa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 4-5 jabłek, najlepiej wybierać odmiany twarde i lekko kwaśne
- 150-200 ml jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4-5 łyżeczek mąki pszennej
- 1 jajko
- Jajko roztrzepać z jogurtem naturalnym i wlać do większej miski.
- Dodać przesianą przez sitko mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Ciasto wyrobić za pomocą rózgi lub miksera – ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (można je zetrzeć na tarce, ale wtedy nie będą tak wyczuwalne w cieście).
- Na patelni rozgrzać olej roślinny lub masło klarowane na wysokość około 1 cm.
- Za pomocą dwóch łyżek wykładać małe porcje ciasta i delikatnie je spłaszczać.
- Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złote – wystarczy 1,5 minuty na każdą stronę racucha.
- Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze