Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i dyrektor kreatywny La Manii, na swoim instagramowym koncie zamieściła przepis na racuchy, które wykonywała jej babcia. Ta klasyczna receptura z pewnością będzie gwarancją wybornego smaku, który przeniesie nas do czasów dzieciństwa.

Racuchy z jabłkamiRacuchy z jabłkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4-5 jabłek, najlepiej wybierać odmiany twarde i lekko kwaśne
  • 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 jajko

Przepis

  • Jajko roztrzepać z jogurtem naturalnym i wlać do większej miski.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrobić za pomocą rózgi lub miksera – ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (można je zetrzeć na tarce, ale wtedy nie będą tak wyczuwalne w cieście).
  • Na patelni rozgrzać olej roślinny lub masło klarowane na wysokość około 1 cm.
  • Za pomocą dwóch łyżek wykładać małe porcje ciasta i delikatnie je spłaszczać.
  • Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złote – wystarczy 1,5 minuty na każdą stronę racucha.
  • Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji