Trwa ładowanie...
d4ee12n
02-02-2021 11:08

Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz

Przepis

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i dyrektor kreatywny La Manii, na swoim instagramowym koncie zamieściła przepis na racuchy, które wykonywała jej babcia. Ta klasyczna receptura z pewnością będzie gwarancją wybornego smaku, który przeniesie nas do czasów dzieciństwa.

d4ee12n
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4-5 jabłek, najlepiej wybierać odmiany twarde i lekko kwaśne
  • 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 jajko
Przepis
  • Jajko roztrzepać z jogurtem naturalnym i wlać do większej miski.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrobić za pomocą rózgi lub miksera – ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (można je zetrzeć na tarce, ale wtedy nie będą tak wyczuwalne w cieście).
  • Na patelni rozgrzać olej roślinny lub masło klarowane na wysokość około 1 cm.
  • Za pomocą dwóch łyżek wykładać małe porcje ciasta i delikatnie je spłaszczać.
  • Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złote – wystarczy 1,5 minuty na każdą stronę racucha.
  • Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n