Katarzyna Bosacka kusi fanów. Nie szczędzą słów zachwytu!
Kto powiedział, że naleśnik musi być smażony na patelni? No właśnie, Katarzyna Bosacka pokazuje na swoim instagramowym koncie szybki patent na pyszne naleśniki w zupełnie niecodziennej odsłonie. Fani są zachwyceni.
Naleśniki w niecodziennej formie?
Czy na hasło "naleśniki" też myślicie o cienkich jak pergamin, miękkich i elastycznych, pachnących wanilią plackach przełożonych dżemem, twarogiem lub prażonymi jabłkami? Owszem, nasze polskie naleśniki są przepyszne, ale mają to do siebie, że usmażenie smakowitego kopczyka sakiewek wymaga czasu i cierpliwości.
A może by tak naleśnik pieczony? Taką inspirację umieściła na swoim koncie na Instagramie Katarzyna Bosacka, zaangażowana ostatnio w swój kanał na YouTube "EkoBosacka", gospodyni słynnego "Wiem, co jem" i autorka wielu książek. Od lat uczy co jeść i jak jeść, obecnie mocno nawiązując do trendu no waste. Prywatnie, jako mama gromadki dzieci, nierzadko sprzedaje internautom patenty na smaczne, zdrowe i szybkie posiłki.
Tym razem na tapet trafił naleśnik. Jeden naleśnik, bo pieczony, w zupełnie niecodziennej, niespotykanej dla nas formie. Zdjęcie pokazuje jednak, że w niejednym domu taka wersja naleśników stanie się hitem.
"Kusząco", "To nieludzkie wstawiać takie pyszne rzeczy w internety o tej godzinie"– piszą rozentuzjazmowani użytkownicy Instagrama. Przesadzają? Chyba nie, bo złociste kawałki ciasta, posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami faktycznie kuszą.
A was skusiły? Jeśli tak, mamy przepis pyszny naleśnik z piekarnika.
Pyszne i proste Dutch baby. Naleśniki na każdą okazję
Pieczony naleśnik – Dutch baby
Na świecie znany jako Dutch baby, niemiecki naleśnik, ale też Bismarck, Dutch puff czy Hootenanny. Klasyka kuchni fińskiej, gdzie nazywany jest Pannukakku. Nieco przypomina angielski pudding, choć w rzeczywistości trudno go porównać z czymkolwiek. Jedno jest pewne: pieczony naleśnik to świetny wybór na słodkie, niedzielne śniadanie, ale też podwieczorek, kolację, a nawet deser!
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: cukier puder, owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, maliny – mogą być mrożone) lub prażone jabłka, jagody czy dżem lub konfitura
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie ubić mikserem na najwyższych obrotach jajka, a następnie dodać do nich roztopione i ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, a następnie wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 20 minut, aż naleśnik mocno urośnie, a brzegi staną się rumiane.
- Wyjąć, obficie posypać cukrem pudrem i przybrać owocami lub wyłożyć dżem.
Dutch baby pozwala na dużą dowolność – można wykorzystać ulubione dodatki lub ograniczyć się do cukru pudru i kwaśnej śmietany, jogurtu czy odrobiny czekolady.
Zobacz także: