Kurczak duszony w aromatycznym sosie. Wyjdzie miękki i soczysty

Doskonały przepis na obiad z piersią z kurczaka w roli głównej. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Sos na bazie mleczka kokosowego jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie bazylią, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Można podawać z pieczonymi warzywami lub ulubionym ryżem. Przepis z bloga "Marta M.".

Kurczak duszony w aromatycznym sosie. Wyjdzie miękki i soczystyKurczak duszony w aromatycznym sosie. Wyjdzie miękki i soczysty
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • garść świeżej bazylii
  • olej do smażenia (użyłam oleju kokosowego)

Przepis

  • Kawałki kurczaka umieść w misce i dokładnie posyp podanymi przyprawami. Możesz wstawić miskę do lodówki na około 2 godzin, ale możesz też użyć mięsa od razu.
  • Smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • Wykładamy mięso z patelni na talerz. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka dodajemy jeszcze trochę oleju i rumienimy cebulkę. Dodajemy czosnek, kawałki kurczaka oraz mleczko kokosowe. Zagotowujemy.
  • Gdy mleczko się zagotuje, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię.
  • Gotujemy około 30 minut. Sos powinien się w tym czasie zredukować, nabrać aromatu przypraw, a mięso powinno być miękkie. Dodajemy bazylię, mieszamy i gotowe.
  • W razie potrzeby dopraw.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki