Karp w zalewie octowej
Karp w zalewie octowej to niebanalna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W ten sposób możesz również zamarynować ryby, które zostały po wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu przedłużysz ich świeżość.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duży karp
- sól i pieprz
- mąka pszenna
Zalewa octowa:
- 2,5 szklanki wody
- 0.5 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru
- 4 małe liście laurowe
- 1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
Przepis
Zalewa octowa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Obsmażonego i gorącego karpia układamy w słoiku, a następnie zalewamy gorącą zalewą octową. Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygnie. Karpia umieszczamy w lodówce, po trzech dniach jest gotowy do spożycia
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl