Karp w zalewie octowej
Karp w zalewie octowej to niebanalna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W ten sposób możesz również zamarynować ryby, które zostały po wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu przedłużysz ich świeżość.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 duży karp
 - sól i pieprz
 - mąka pszenna
 
Zalewa octowa:
- 2,5 szklanki wody
 - 0.5 szklanki octu
 - 1 łyżeczka soli
 - 5 łyżek cukru
 - 4 małe liście laurowe
 - 1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 - 10 ziaren czarnego pieprzu
 
Przepis
Zalewa octowa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Obsmażonego i gorącego karpia układamy w słoiku, a następnie zalewamy gorącą zalewą octową. Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygnie. Karpia umieszczamy w lodówce, po trzech dniach jest gotowy do spożycia
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl