Karp szary, czyli świąteczna ryba z rodzynkami

Doskonała ryba według tradycyjnej receptury.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Karp na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową pozycją w polskich domach. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni nie był to przepis na karpia smażonego ani pieczonego. W 1910 roku karp obgotowany w wywarze warzywnym serwowany był w sosie z rodzynkami, migdałami, czerwonym winem i kropelką karmelu.

Karp w sosie szarym. Składniki na rybę:

1200 g świeżego karpia
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula
sól do natarcia surowego karpia
przyprawy: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i obraną z wierzchniej łupiny i opaloną na palniku cebulkę zalać 700 ml zimnej wody. Dodać kilka kulek ziela angielskiego, dwa listki laurowe i kilka kulek ziarenek pieprzu. Składniki umieścić w brytfannie z grubszym dnem i ustawić ją na małym palniku, aż wywar się zagotuje. Karpia umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na dzwonki. Rybę przełożyć do gotującego się wywaru, przykryć pokrywką i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie obrócić każdy kawałek na drugą stronę i dusić przez ok. 7 minut. Karp powinien być już biały. To jest czas na wyjęcie go z wywaru i przełożenie go do gorącego sosu szarego. Dzwonki karpia podlać z wierzchu sosem i zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.

Składniki na sos szary polski:

100 g rodzynek
50 g migdałów
100 ml czerwonego wina
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
50 ml wywaru z karpia
2 łyżki cukru
kilka kropel z cytryny

Przygotowanie:

Rodzynki i migdały zalać wrzątkiem. Rodzynki powinny spulchnieć, a z migdałów powinna łatwo zejść skórka. Odsączyć rodzynki. Obrać migdały i delikatnie je posiekać, ale nie za drobno. Na patelni z grubym dnem przygotować karmel: rozprowadzić cienką warstwę cukru i zostawić, aż zacznie się rozpuszczać i nabierze złotego koloru. Do rozpuszczonego cukru wlać czerwone wino. Wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łopatki i poczekać, aż tafla cukru się rozpuści. Przygotować zaprawę do sosu: do szklanki wlać pół chochli wywaru z karpia i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie rozbić grudki za pomocą trzepaczki. Dodać zaprawę do wina z cukrem, dodać kilka kropel soku z cytryny i bakalie: rodzynki i posiekane migdały. Chwilę wszystko mieszać. Na koniec dodać dużą łyżkę masła. Sos zaczyna gęstnieć, składniki dokładnie się już wymieszały. Oznacza to, że można przekładać do sosu ugotowanego karpia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja