Karp szary, czyli świąteczna ryba z rodzynkami

Doskonała ryba według tradycyjnej receptury.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Karp na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową pozycją w polskich domach. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni nie był to przepis na karpia smażonego ani pieczonego. W 1910 roku karp obgotowany w wywarze warzywnym serwowany był w sosie z rodzynkami, migdałami, czerwonym winem i kropelką karmelu.

Karp w sosie szarym. Składniki na rybę:

1200 g świeżego karpia
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula
sól do natarcia surowego karpia
przyprawy: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i obraną z wierzchniej łupiny i opaloną na palniku cebulkę zalać 700 ml zimnej wody. Dodać kilka kulek ziela angielskiego, dwa listki laurowe i kilka kulek ziarenek pieprzu. Składniki umieścić w brytfannie z grubszym dnem i ustawić ją na małym palniku, aż wywar się zagotuje. Karpia umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na dzwonki. Rybę przełożyć do gotującego się wywaru, przykryć pokrywką i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie obrócić każdy kawałek na drugą stronę i dusić przez ok. 7 minut. Karp powinien być już biały. To jest czas na wyjęcie go z wywaru i przełożenie go do gorącego sosu szarego. Dzwonki karpia podlać z wierzchu sosem i zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.

Składniki na sos szary polski:

100 g rodzynek
50 g migdałów
100 ml czerwonego wina
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
50 ml wywaru z karpia
2 łyżki cukru
kilka kropel z cytryny

Przygotowanie:

Rodzynki i migdały zalać wrzątkiem. Rodzynki powinny spulchnieć, a z migdałów powinna łatwo zejść skórka. Odsączyć rodzynki. Obrać migdały i delikatnie je posiekać, ale nie za drobno. Na patelni z grubym dnem przygotować karmel: rozprowadzić cienką warstwę cukru i zostawić, aż zacznie się rozpuszczać i nabierze złotego koloru. Do rozpuszczonego cukru wlać czerwone wino. Wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łopatki i poczekać, aż tafla cukru się rozpuści. Przygotować zaprawę do sosu: do szklanki wlać pół chochli wywaru z karpia i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie rozbić grudki za pomocą trzepaczki. Dodać zaprawę do wina z cukrem, dodać kilka kropel soku z cytryny i bakalie: rodzynki i posiekane migdały. Chwilę wszystko mieszać. Na koniec dodać dużą łyżkę masła. Sos zaczyna gęstnieć, składniki dokładnie się już wymieszały. Oznacza to, że można przekładać do sosu ugotowanego karpia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia