Karp smażony w cieście piwnym
Karpia najczęściej smażymy w tradycyjnej panierce. Warto jednak odejść nieco od klasyki. Tym razem na wigilijną wieczerzę proponujemy karpia smażonego w cieście piwnym. Wyjdzie przepyszny!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oczyszczonego karpia odfiletować i pokroić na małe porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
- Żółtka ubić z piwem i stale mieszając dosypywać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodać pianę z ubitych białek.
- Przygotowaną rybę skropić olejem, maczać każdy filet w cieście i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podawać z frytkami i sosem tatarskim.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl