WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

Karp na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Na pewno wiecie, że ryby są jednym z najlepszych sposobów, by dostarczyć naszemu organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Wspominając o nich, rzadko mamy jednak na myśli karpia. Co prawda przygotowujemy go na Wigilię, ale nie jest obecny w naszym całorocznym menu. Błąd!

Karp na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Cystersi “sprowadzili” karpia do naszego kraju w XII wieku. Od tego czasu ryba ta cieszy się popularnością, głównie właśnie podczas świąt. Oczywiście jedzenie karpia nie jest powszechne na całym świecie, ani nawet w całej Europie. Przygotowuje się go podczas wieczerzy wigilijnej w krajach środkowej oraz wschodniej Europy. W Polsce jest nam dobrze znany!

Właściwości odżywcze, które przekonają was, do sięgania po karpia

Dietetycy polecają mięso karpia tym, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Dlaczego? Bo zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, a bogate jest w łatwo przyswajalne białko. To nie koniec. Znajdziemy w nim takie witaminy, jak: B1, B6, B12 oraz PP. Do tego szereg składników mineralnych. Potas, selen, cynk czy żelazo to tylko niektóre z nich.

Wiedzieliście, że Polacy przodują, jeśli chodzi o hodowlę karpia na naszym kontynencie? Między innymi dlatego warto sięgać po niego znacznie częściej, niż tylko na Boże Narodzenie. Produkt ten dostępny jest zawsze w postaci świeżej. Nie jest mrożony i nie pokonuje setek tysięcy kilometrów, by do nas dotrzeć. Niestety, ale tak właśnie dzieje się w przypadku wielu owoców morza, jakimi zajadamy się na terytorium naszego kraju.

Zobacz też: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Karp jest rybą słodkowodną i hodowany jest w stawach ziemnych, które wybudowane są przez człowieka. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że większość z nich powstała w miejscach, gdzie brak naturalnych zbiorników wody stojącej. Są one więc cenne dla środowiska.

To ryba, która hodowana jest bez zbędnego pośpiechu, w trzyletnim cyklu. Rozwija się w swoim tempie, żywi się naturalnymi pokarmami, więc jej mięso jest wolne od antybiotyków, czy wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków.

Karp jako danie główne, ale także przystawka czy dodatek do sałatki

Smażone “dzwonka” z karpia w chrupiącej panierce – można powiedzieć, że to typowo polskie, wigilijne danie. Przyznam się, że podczas naszych rodzinnych wieczerzy to pozycja obowiązkowa. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nie zapominajmy jednak o tym, że można go kulinarnie wykorzystać na wiele różnych sposobów. Często przygotowuję karpia po żydowsku, a więc w galarecie. Jeśli chcecie, by był delikatny i dietetyczny, to polecam z kolei zamarynowanie go i upieczenie w piekarniku. Do tego warzywa oraz ryż - pysznie, zdrowo i oczywiście fit. Karpia, smażonego bądź pieczonego, możecie też dodać do sałatki, zastępując nim tuńczyka albo łososia, bo to właśnie mięso tych ryb wykorzystujemy najczęściej.

Jeśli chcecie zrobić oryginalne, niekoniecznie stricte wigilijne, danie z karpiem w roli głównej, to polecam wam sałatkę. Przepis na taką, którą osobiście bardzo lubię, znajdziecie poniżej.

Niezbędne składniki:
● ½ kg ziemniaków sałatkowych
● 250 g karpia wędzonego
● 4 łyżki majonezu
● 1 łyżka soku z cytryny
● pęczek szczypiorku
● 1 papryczka chili
● roszponka
● rukola

Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili. Rybę obrać ze skóry, podzielić na kawałki i wyjąć ości. Wszystko połączyć ze sobą.
Na talerzu rozłożyć rukolę i roszponkę. Nałożyć ziemniaki z rybą i majonezem. Można udekorować szczypiorkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę