Karp na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Na pewno wiecie, że ryby są jednym z najlepszych sposobów, by dostarczyć naszemu organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Wspominając o nich, rzadko mamy jednak na myśli karpia. Co prawda przygotowujemy go na Wigilię, ale nie jest obecny w naszym całorocznym menu. Błąd!

Karp na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Cystersi “sprowadzili” karpia do naszego kraju w XII wieku. Od tego czasu ryba ta cieszy się popularnością, głównie właśnie podczas świąt. Oczywiście jedzenie karpia nie jest powszechne na całym świecie, ani nawet w całej Europie. Przygotowuje się go podczas wieczerzy wigilijnej w krajach środkowej oraz wschodniej Europy. W Polsce jest nam dobrze znany!

Właściwości odżywcze, które przekonają was, do sięgania po karpia

Dietetycy polecają mięso karpia tym, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Dlaczego? Bo zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, a bogate jest w łatwo przyswajalne białko. To nie koniec. Znajdziemy w nim takie witaminy, jak: B1, B6, B12 oraz PP. Do tego szereg składników mineralnych. Potas, selen, cynk czy żelazo to tylko niektóre z nich.

Wiedzieliście, że Polacy przodują, jeśli chodzi o hodowlę karpia na naszym kontynencie? Między innymi dlatego warto sięgać po niego znacznie częściej, niż tylko na Boże Narodzenie. Produkt ten dostępny jest zawsze w postaci świeżej. Nie jest mrożony i nie pokonuje setek tysięcy kilometrów, by do nas dotrzeć. Niestety, ale tak właśnie dzieje się w przypadku wielu owoców morza, jakimi zajadamy się na terytorium naszego kraju.

Zobacz też: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Karp jest rybą słodkowodną i hodowany jest w stawach ziemnych, które wybudowane są przez człowieka. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że większość z nich powstała w miejscach, gdzie brak naturalnych zbiorników wody stojącej. Są one więc cenne dla środowiska.

To ryba, która hodowana jest bez zbędnego pośpiechu, w trzyletnim cyklu. Rozwija się w swoim tempie, żywi się naturalnymi pokarmami, więc jej mięso jest wolne od antybiotyków, czy wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków.

Karp jako danie główne, ale także przystawka czy dodatek do sałatki

Smażone “dzwonka” z karpia w chrupiącej panierce – można powiedzieć, że to typowo polskie, wigilijne danie. Przyznam się, że podczas naszych rodzinnych wieczerzy to pozycja obowiązkowa. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nie zapominajmy jednak o tym, że można go kulinarnie wykorzystać na wiele różnych sposobów. Często przygotowuję karpia po żydowsku, a więc w galarecie. Jeśli chcecie, by był delikatny i dietetyczny, to polecam z kolei zamarynowanie go i upieczenie w piekarniku. Do tego warzywa oraz ryż - pysznie, zdrowo i oczywiście fit. Karpia, smażonego bądź pieczonego, możecie też dodać do sałatki, zastępując nim tuńczyka albo łososia, bo to właśnie mięso tych ryb wykorzystujemy najczęściej.

Jeśli chcecie zrobić oryginalne, niekoniecznie stricte wigilijne, danie z karpiem w roli głównej, to polecam wam sałatkę. Przepis na taką, którą osobiście bardzo lubię, znajdziecie poniżej.

Niezbędne składniki:
● ½ kg ziemniaków sałatkowych
● 250 g karpia wędzonego
● 4 łyżki majonezu
● 1 łyżka soku z cytryny
● pęczek szczypiorku
● 1 papryczka chili
● roszponka
● rukola

Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili. Rybę obrać ze skóry, podzielić na kawałki i wyjąć ości. Wszystko połączyć ze sobą.
Na talerzu rozłożyć rukolę i roszponkę. Nałożyć ziemniaki z rybą i majonezem. Można udekorować szczypiorkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯