Trwa ładowanie...
d3kltm7
d3kltm7

Karp na ostro rodem z Czech

Przepis

Wbrew pozorom karp stwarza wiele możliwości kulinarnych. Warto wygonić nudę z kuchni i tym razem podać w Święta coś innego. nasza propozycja to ukłon w stronę wielbicieli ostrych smaków. Tak przyrządzony karp jest wyrazisty i pikantny. Macie odwagę wypróbować przepis?

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Karp na ostro rodem z Czech
123RF
Składniki
  • 2 filety (po 60-70 dag) z karpia
  • 50 ml oleju, łyżka soli, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 strączki czerwonej marynowanej ostrej papryki (ze słoika)
  • łyżka świeżo startego chrzanu
  • 10 dag marynowanych małych pieczarek
  • 8 łyżek mąki, pęczek szczypiorku
  • ostre papryczki do dekoracji
Przepis

Filety wypłukać, starannie oczyścić z ości i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pokroić na 4 kawałki. Posolić je i obtoczyć w mące, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie skropić wodą, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Przełożyć kawałki karpia na ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni sosu wlać, mieszając, pozostałą mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i gotować jeszcze chwilkę. Dodać osączone z zalewy i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki, zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotować razem 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącego karpia polać przygotowanym sosem, posypać szczypiorkiem i udekorować papryczkami.

Przepis dodał użytkownik aneczka_chomik2

Karp na ostro rodem z Czech
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
d3kltm7
Więcej tematów
d3kltm7