Karp na ostro rodem z Czech

Wbrew pozorom karp stwarza wiele możliwości kulinarnych. Warto wygonić nudę z kuchni i tym razem podać w Święta coś innego. nasza propozycja to ukłon w stronę wielbicieli ostrych smaków. Tak przyrządzony karp jest wyrazisty i pikantny. Macie odwagę wypróbować przepis?

Karp na ostro rodem z CzechKarp na ostro rodem z Czech

Składniki

  • 2 filety (po 60-70 dag) z karpia
  • 50 ml oleju, łyżka soli, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 strączki czerwonej marynowanej ostrej papryki (ze słoika)
  • łyżka świeżo startego chrzanu
  • 10 dag marynowanych małych pieczarek
  • 8 łyżek mąki, pęczek szczypiorku
  • ostre papryczki do dekoracji

Przepis

Filety wypłukać, starannie oczyścić z ości i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pokroić na 4 kawałki. Posolić je i obtoczyć w mące, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie skropić wodą, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Przełożyć kawałki karpia na ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple. Do pozostałego na patelni sosu wlać, mieszając, pozostałą mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i gotować jeszcze chwilkę. Dodać osączone z zalewy i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki, zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotować razem 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącego karpia polać przygotowanym sosem, posypać szczypiorkiem i udekorować papryczkami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce