Karol Okrasa poleca ryby nie tylko na Wigilię

Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku. Częściej sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko goszczą na polskich stołach.

Obraz
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Do jedzenia tych produktów zachęca szef kuchni Karol Okrasa, który jest współautorem książki "Ryby są super". Zdaniem kucharza, walka z mitami na temat ryb jest ważna, ponieważ są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Specjalnie dla nas podpowiedział co warto przygotować na bazie ryb i który produkt wybrać na świąteczny stół.

WP: : Ryby to produkt niedoceniany, który rzadko pojawia się w polskich kuchniach. Dlaczego pana zdaniem nadal chętniej sięgamy po kurczaka i wieprzowinę, a zapominamy o dorszu, śledziach czy pstrągu?

Karol Okrasa: Moim zdaniem problem tkwi w dostępności dobrych ryb i braku sprawdzonych przepisów na ich przygotowanie. Sięgamy po nie rzadko, ponieważ do niedawna trudno było dostać smaczną, świeżą, surową rybę i znaleźć na nią pomysł. Zawsze smakowała nam ryba smażona i często do takiego dania się ograniczaliśmy. Z tego wynika taka bojaźń przed przygotowywaniem ryb w ramach posiłku dla całej rodziny.

WP: : Którą rybę poleca pan osobom, które są amatorami w kuchni?

Karol Okrasa: Każdą. To nie ryba stanowi źródło problemu, tylko przepis i jego łatwość przygotowania. Każdą rybę można podać w mniej lub bardziej skomplikowany sposób i będzie wyśmienicie smakowała.

WP: : A jakie jest pana ulubione danie rybne?

Karol Okrasa: Nie mam jednej ulubionej potrawy z rybą w roli głównej. Naprawdę nawet prosto przygotowana ryba, sparzona w wywarze z cebuli, rosole z suszonych grzybów, będzie na swój sposób genialna, inna i smaczna. Może to być też zupa rybna gotowana kilka godzin, której bazą będzie rosół z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak anyż, ziarna kolendry czy kardamon. To nie forma dania, tylko połączenia smakowe i paleta różnych barw aromatów czyni potrawę wyjątkową.

WP: : Alternatywa dla karpia. Którą rybę poleca pan na wigilijny stół?

- Oczywiście śledzia i to śledzia świeżego. Nie solonego czy w śmietanie. Polecam zakup świeżego śledzia i podsmażenie go, a następnie duszenie w kiszonej kapuście lub marynowanie w suszonych grzybach. Warto zrobić również strudel ze śledzia. Do przygotowania takich propozycji wystarczą te same składniki, które kupujemy planując klasyczną kolację wigilijną.

Rozmawiała Magdalena Pomorska

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał