Trwa ładowanie...
dwwu1zv

Karol Okrasa poleca ryby nie tylko na Wigilię

Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku. Częściej sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko goszczą na polskich stołach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Karol Okrasa poleca ryby nie tylko na Wigilię
(ONS.pl)
dwwu1zv

Do jedzenia tych produktów zachęca szef kuchni Karol Okrasa, który jest współautorem książki "Ryby są super". Zdaniem kucharza, walka z mitami na temat ryb jest ważna, ponieważ są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Specjalnie dla nas podpowiedział co warto przygotować na bazie ryb i który produkt wybrać na świąteczny stół.

WP: : Ryby to produkt niedoceniany, który rzadko pojawia się w polskich kuchniach. Dlaczego pana zdaniem nadal chętniej sięgamy po kurczaka i wieprzowinę, a zapominamy o dorszu, śledziach czy pstrągu?

Karol Okrasa: Moim zdaniem problem tkwi w dostępności dobrych ryb i braku sprawdzonych przepisów na ich przygotowanie. Sięgamy po nie rzadko, ponieważ do niedawna trudno było dostać smaczną, świeżą, surową rybę i znaleźć na nią pomysł. Zawsze smakowała nam ryba smażona i często do takiego dania się ograniczaliśmy. Z tego wynika taka bojaźń przed przygotowywaniem ryb w ramach posiłku dla całej rodziny.

dwwu1zv

WP: : Którą rybę poleca pan osobom, które są amatorami w kuchni?

Karol Okrasa: Każdą. To nie ryba stanowi źródło problemu, tylko przepis i jego łatwość przygotowania. Każdą rybę można podać w mniej lub bardziej skomplikowany sposób i będzie wyśmienicie smakowała.

WP: : A jakie jest pana ulubione danie rybne?

Karol Okrasa: Nie mam jednej ulubionej potrawy z rybą w roli głównej. Naprawdę nawet prosto przygotowana ryba, sparzona w wywarze z cebuli, rosole z suszonych grzybów, będzie na swój sposób genialna, inna i smaczna. Może to być też zupa rybna gotowana kilka godzin, której bazą będzie rosół z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak anyż, ziarna kolendry czy kardamon. To nie forma dania, tylko połączenia smakowe i paleta różnych barw aromatów czyni potrawę wyjątkową.

dwwu1zv

WP: : Alternatywa dla karpia. Którą rybę poleca pan na wigilijny stół?

- Oczywiście śledzia i to śledzia świeżego. Nie solonego czy w śmietanie. Polecam zakup świeżego śledzia i podsmażenie go, a następnie duszenie w kiszonej kapuście lub marynowanie w suszonych grzybach. Warto zrobić również strudel ze śledzia. Do przygotowania takich propozycji wystarczą te same składniki, które kupujemy planując klasyczną kolację wigilijną.

Rozmawiała Magdalena Pomorska

POLECAMY RÓWNIEŻ:

dwwu1zv

Tajemnicy zupy rybnej

Dlaczego warto jeść owoce morza?

<a href="http://kobieta.wp.pl/dorota-wellman-o-swoich-kulinarnych-talentach-5982777598022273a onclick="javascript_:window.open(this.href);return false;"> Dorota Wellman o swoich kulinarnych talentach

dwwu1zv

Podziel się opinią

Share
dwwu1zv
dwwu1zv