Karaś – co to za ryba i jak ją przyrządzić?
Popularny karaś to słodkowodna ryba o smacznym, lekko słodkawym mięsie. Jest idealny do przygotowania dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Smakuje nawet w najprostszym wydaniu.
Karaś – jak znaleźć świeżą rybę?
Jeśli do naszej kuchni nie trafił właśnie wędkarz z wiaderkiem pełnym świeżo złowionych ryb, musimy je kupić w sklepie, a przed zakupem sprawdzić, czy na pewno są świeże. Jest na to kilka sposobów. Można rybę nacisnąć palcem. Świeży karaś jest sprężysty, więc ryba po dotknięciu szybko wróci do pierwotnej formy. Z kolei na rybie, która nie jest pierwszej świeżości, przez dłuższą chwilę zostanie widoczny ślad po dotknięciu. Warto też przyjrzeć się skrzelom i skórze. Świeża ryba ma jasnoczerwone skrzela, a jej skóra pokryta jest wyłącznie naturalnym śluzem. Na koniec spójrzmy karasiowi w oczy. Świeży powinien mieć je błyszczące i wypukłe. Mętne i zapadnięte oczy ryby to dla nas znak, żeby z takiego zakupu zrezygnować.
Jak przygotować rybę?
Zaletą karasia jest to, że nie posiada dużej liczby ości, które trzeba usuwać w czasie przygotowania do posiłku lub samego jedzenia. Ryby sprawiamy, oczyszczamy (resztki ryb, płetwy i głowy możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego), filetujemy lub staramy się usunąć jak najwięcej ości. Do czyszczenia, tj. pozbawienia ryby łuski potrzebujemy noża lub ręcznej skrobaczki.
Najwygodniej czyści się ją na deskach z drewna. W tym czasie rybę najlepiej jest trzymać kuchennym ręcznikiem, żeby nam się nie wyślizgiwała z rąk. Pamiętajmy, że ryby skrobie się w kierunku od ogona do głowy, a jeśli robimy to nożem – korzystajmy z jego tępej strony. W ten sposób czyści się właśnie karasie.
Sposoby na mrożoną rybę. Kuchenne triki
Nie każdy lubi niezbyt miły aromat karasia, a w zasadzie zapach mułu, którym ryba przesiąka pływając na dnie akwenu, ale jest na to rada. Można się go pozbyć, wkładając ją do miski z zimnym mlekiem. Inni radzą umieścić kawałek cebuli w brzuchu ryby przed smażeniem.
Jakie danie można przygotować z karasia?
Karaś pasuje do każdej okazji. Może trafić na świąteczny obiad, ale złowiony, wyczyszczony i usmażony zwyczajnie na campingu, także zostanie przyjęty z entuzjazmem. Jak prawie każdej rybie, także i karasiowi dobrze zrobi sąsiedztwo cytryny, która odświeży jego smak i aromat. Korzystając z uroczystej okazji można go podać w postaci zupy rybnej, zachwyci też w wersji z masłem cytrynowym i pieprzem cayenne. Karasia można smażyć, piec, panierować, grillować w folii oraz wędzić lub podać w zalewie octowej. Przepisów i ich odmian są setki. Można je próbować jeden po drugim.
Karaś w zupie rybnej
Karaś to naprawdę pyszny składnik zup rybnych. Oprócz kawałków ryby, musimy mieć w kuchni, marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę, a także masło oraz sól i pieprz. Jarzyny obieramy i siekamy, a potem zalewamy dwoma litrami wody. Do wywaru wkładamy kawałki ryby i gotujemy je do miękkości, a gdy już będą miękkie, wszystko przecieramy przez gęste sito, chociaż warto zostawić co bardziej smakowite kąski rybne. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy ją do zupy, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zupę pietruszką.
Karaś ze śmietaną i żurawiną
Pysznym daniem, które warto wypróbować będzie karaś w śmietanie z żurawiną. Oprócz wspomnianych już trzech składników, potrzebna nam będzie cebula, koperek, masło i przyprawy. Najpierw karasia trzeba dobrze oczyścić i pousuwać kości. Filety solimy, otaczamy w mące i smażymy na maśle.W oddzielnym naczyniu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, do której dodajemy żurawinę. Zalewamy je niewielką ilością wodą i dusimy. W śmietanie rozpuszczamy mąki (również niewiele) i zalewamy nią cebulę i żurawinę. Gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy koperek, a następnie zalewamy upieczonego na maśle karasia.
Karaś smażony w zalewie octowej
Jeśli jednak do naszej kuchni wparuje wspomniany wcześniej wędkarz z wiaderkiem pełnym karasi, w trybie awaryjnym trzeba wymyślić sposób na ich przyrządzenie, żeby nam się to rybne dobro nie zmarnowało. Wtedy doskonałym wyjściem będzie przygotowania karasia w zalewie octowej. Ryby oczyszczamy, tj. patroszymy i czyścimy z łusek, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w  mące i smażymy. Do zalewy potrzebujemy wody, octu, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, cebuli i marchewki. Wlewamy do garnka wodę, dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojoną marchewkę, oprócz octu dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy całość 20 minut, następnie wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy zalewę do przestygnięcia. Oczyszczone ryby kroimy na dowolne porcje, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony, następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wkładamy do słoików, zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przyrządzona w ten sposób spokojnie postoi nam nawet miesiąc.
Zobacz też: