Sposób na kalarepkę
Wiosną jest szczególnie smaczna, a jej delikatny, słodko-pikantny miąższ można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Z korzyścią dla zdrowia, ponieważ kalarepa zawiera wiele cennych składników odżywczych – już 200 g tego warzywa dostarcza 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Carpaccio z kalarepy
Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi je również młoda kalarepka. Jej równo i cienko pokrojone plastry, polane oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przykryte przezroczystymi plasterkami parmezanu staną się wykwintną przekąską, która na pewno zachwyci podniebienia. Carpaccio z kalarepy można też wzbogacić gałązkami świeżego tymianku albo pokruszonym kozim twarogiem lub fetą.
Sałatka z kalarepą
Dzięki dość wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi kalarepka świetnie sprawdza się w rozmaitych surówkach i sałatkach. Znakomicie komponuje się z jabłkami, marchewką, selerem naciowym czy kozim serem. Można ją dodawać w postaci startej lub pokrojoną w kostkę. To drugie rozwiązanie preferują mieszkańcy Izraela, gdzie ogromną popularnością cieszy się banalnie prosta sałatka z kalarepy i rukwi wodnej (można ją zastąpić np. łatwiej dostępną w Polsce roszponką) wymieszanych z dressingiem na bazie kwaśnej śmietany i kremówki, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny oraz oliwy, doprawionym solą i pieprzem. Całość posypujemy suszoną miętą.
Mizeria z kalarepy
Kto powiedział, że mizeria musi być przyrządzana tylko z ogórków? Jej alternatywną wersję przygotujemy także z kalarepy, korzystając z przepisu Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy telewizji. Warzywo wystarczy pokroić na plasterki i przyprawić solą, cukrem, miodem i octem jabłkowym. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza potraw mięsnych, jest gotowy.
Marynowana kalarepa
Ciekawym i smacznym pomysłem jest kalarepa marynowana z cebulą. Oba warzywa kroimy na plasterki i wkładamy do lodowatej wody, do której dodajemy 4 łyżki soli. Moczymy kilkanaście godzin, a później odcedzamy i przekładamy do słoika. Przygotowujemy zalewę – doprowadzamy do wrzenia dwie szklanki octu z cukrem (niepełna szklanka), nasionami selera naciowego (5 łyżek), gorczycą (łyżka) i szczyptą kurkumy, gotujemy 10 minut, mieszając, by cukier się rozpuścił. Polewamy marynatą warzywa, studzimy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na trzy dni.
Kalarepa pieczona w masie solnej
Chcesz przyrządzić smaczną i efektownie wyglądającą przystawkę? Zadanie jest bardzo proste. Najpierw przygotowujemy masę solną – 40 dag soli mieszamy z mąką żytnią (20 dag), 6 białkami i wodą (100 ml), aż do uzyskania konsystencji ciasta. Dzielimy na części i otulamy nim cztery obrane kalarepki (nie powinny być zbyt duże). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę. Tak przyrządzona kalarepka najlepiej smakuje na ciepło.
Kalarepa faszerowana
Świetny pomysł na wiosenny obiad. Kalarepę można faszerować rozmaitymi smakołykami. Proponujemy wersję dla miłośników mięsa. Sześć dorodnych kalarepek obieramy, ścinamy z nich „kapelusze” i wydrążamy miąższ. Puste bulwy gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mięso mielone (50 dag), na koniec dodając miąższ z kalarepy. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kalarepy osączamy, wypełniamy masą, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy w 200 st. przez około 20 minut.
Sznycle z kalarepy
Pyszna i oryginalna potrawa, nie tylko dla miłośników diety wegeteriańskiej. Zadanie jest bardzo proste. Dość dużą kalarepkę obieramy i kroimy na plastry o grubości około centymetra. 3-4 minuty obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym panierujemy kolejno w mące, rozkłóconym jajku i płatkach owsianych. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju, aż osiągną złoty kolor. Warto je serwować z sosem jogurtowym albo czosnkowym.
Frytki z kalarepy
Pokrojone w słupki i usmażone na głębokim tłuszczu ziemniaki są jednym z ulubionych przysmaków Polaków, spożywanym jako osobna przekąska lub dodatek do innych potraw. Problem w tym, że zbyt częste sięganie po tradycyjne frytki może odbić się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Czym je zastąpić? Na przykład frytkami z kalarepy, którą po obraniu kroimy w słupki, mieszamy z oliwą, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na około 20- 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Od czasu do czasu frytki warto przemieszać.