Jak jeść kalarepkę? Osiem sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 9Sposób na kalarepkę

Obraz
© Getty Images

Wiosną jest szczególnie smaczna, a jej delikatny, słodko-pikantny miąższ można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Z korzyścią dla zdrowia, ponieważ kalarepa zawiera wiele cennych składników odżywczych – już 200 g tego warzywa dostarcza 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Carpaccio z kalarepy

Obraz
© Getty Images

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi je również młoda kalarepka. Jej równo i cienko pokrojone plastry, polane oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przykryte przezroczystymi plasterkami parmezanu staną się wykwintną przekąską, która na pewno zachwyci podniebienia. Carpaccio z kalarepy można też wzbogacić gałązkami świeżego tymianku albo pokruszonym kozim twarogiem lub fetą.

/ 9Sałatka z kalarepą

Obraz
© Getty Images

Dzięki dość wyrazistemu, słodko-pikantnemu smakowi kalarepka świetnie sprawdza się w rozmaitych surówkach i sałatkach. Znakomicie komponuje się z jabłkami, marchewką, selerem naciowym czy kozim serem. Można ją dodawać w postaci startej lub pokrojoną w kostkę. To drugie rozwiązanie preferują mieszkańcy Izraela, gdzie ogromną popularnością cieszy się banalnie prosta sałatka z kalarepy i rukwi wodnej (można ją zastąpić np. łatwiej dostępną w Polsce roszponką) wymieszanych z dressingiem na bazie kwaśnej śmietany i kremówki, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny oraz oliwy, doprawionym solą i pieprzem. Całość posypujemy suszoną miętą.

/ 9Mizeria z kalarepy

Obraz
© Getty Images

Kto powiedział, że mizeria musi być przyrządzana tylko z ogórków? Jej alternatywną wersję przygotujemy także z kalarepy, korzystając z przepisu Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy telewizji. Warzywo wystarczy pokroić na plasterki i przyprawić solą, cukrem, miodem i octem jabłkowym. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza potraw mięsnych, jest gotowy.

/ 9Marynowana kalarepa

Obraz
© Getty Images

Ciekawym i smacznym pomysłem jest kalarepa marynowana z cebulą. Oba warzywa kroimy na plasterki i wkładamy do lodowatej wody, do której dodajemy 4 łyżki soli. Moczymy kilkanaście godzin, a później odcedzamy i przekładamy do słoika. Przygotowujemy zalewę – doprowadzamy do wrzenia dwie szklanki octu z cukrem (niepełna szklanka), nasionami selera naciowego (5 łyżek), gorczycą (łyżka) i szczyptą kurkumy, gotujemy 10 minut, mieszając, by cukier się rozpuścił. Polewamy marynatą warzywa, studzimy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na trzy dni.

/ 9Kalarepa pieczona w masie solnej

Obraz
© 123RF

Chcesz przyrządzić smaczną i efektownie wyglądającą przystawkę? Zadanie jest bardzo proste. Najpierw przygotowujemy masę solną – 40 dag soli mieszamy z mąką żytnią (20 dag), 6 białkami i wodą (100 ml), aż do uzyskania konsystencji ciasta. Dzielimy na części i otulamy nim cztery obrane kalarepki (nie powinny być zbyt duże). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około godzinę. Tak przyrządzona kalarepka najlepiej smakuje na ciepło.

/ 9Kalarepa faszerowana

Obraz
© Getty Images

Świetny pomysł na wiosenny obiad. Kalarepę można faszerować rozmaitymi smakołykami. Proponujemy wersję dla miłośników mięsa. Sześć dorodnych kalarepek obieramy, ścinamy z nich „kapelusze” i wydrążamy miąższ. Puste bulwy gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mięso mielone (50 dag), na koniec dodając miąższ z kalarepy. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kalarepy osączamy, wypełniamy masą, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy w 200 st. przez około 20 minut.

/ 9Sznycle z kalarepy

Obraz
© Getty Images

Pyszna i oryginalna potrawa, nie tylko dla miłośników diety wegeteriańskiej. Zadanie jest bardzo proste. Dość dużą kalarepkę obieramy i kroimy na plastry o grubości około centymetra. 3-4 minuty obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym panierujemy kolejno w mące, rozkłóconym jajku i płatkach owsianych. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju, aż osiągną złoty kolor. Warto je serwować z sosem jogurtowym albo czosnkowym.

/ 9Frytki z kalarepy

Obraz
© Getty Images

Pokrojone w słupki i usmażone na głębokim tłuszczu ziemniaki są jednym z ulubionych przysmaków Polaków, spożywanym jako osobna przekąska lub dodatek do innych potraw. Problem w tym, że zbyt częste sięganie po tradycyjne frytki może odbić się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Czym je zastąpić? Na przykład frytkami z kalarepy, którą po obraniu kroimy w słupki, mieszamy z oliwą, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na około 20- 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Od czasu do czasu frytki warto przemieszać.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja