Dlaczego warto jeść kalarepę?
Kalarepa jest dwuletnią rośliną z rodziny kapustnych. Jej bliskimi krewnymi są m.in. kalafior, kapusta, brukselka, brokuł czy też jarmuż. Kalarepa znana była już w starożytności, ale nie występuje w środowisku naturalnym. Jest za to z upodobaniem uprawiana – również przez Polaków. Jeśli warzywo to nie pojawia się w twojej diecie albo pojawia się bardzo rzadko, sprawdź, dlaczego warto to zmienić.
Co takiego kryje w sobie kalarepa?
Kalarepa jest warzywem nie tylko smacznym, ale zawiera również wiele witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Jednocześnie jest niskokaloryczna i prawie nie zawiera tłuszczu. W 100 g kalarepy znajdziemy zaledwie 27 kcal i 0,1 g tłuszczu.
Kalarepa jest źródłem takich witamin jak: witamina C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy), a także witamina A, E oraz K. Ponadto dostarcza licznych składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Posiada również spore ilości błonnika.
Właściwości kalarepy
Liczne witaminy i składniki mineralne znajdujące się w kalarepie sprawiają, że jest to bardzo zdrowe warzywo. Jej regularne spożywanie hamuje niekorzystny wpływ wolnych rodników na organizm. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Luteina znajdująca się w tym warzywie korzystnie wpływa na wzrok i pracę mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Kalarepa może również pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy, przyspieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i poprawiając przemianę materii. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, kalarepa może chronić przed szkodliwymi efektami stresu, a także zapobiegać niedokrwistości czy też niektórym chorobom dermatologicznym.
Okazuje się, że kalarepa zaspokaja aż 102 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na witaminę C. Tym samym ma wpływ na metabolizm tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu. Wzmacnia też układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne, uszczelniając je.
Spożywanie kalarepy pomaga również utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz gospodarkę wodno-elektrolitową. Ponadto może wpływać na obniżenie ciśnienia, poprawiać pracę serca i całego układu krążenia.
Warto wiedzieć, że kalarepa zawiera takie związki jak izotiocyjaniany, sulforafan i indol-3-karbinol, które uważane są za grzybobójcze i bakteriobójcze, a nawet przeciwnowotworowe. Zmniejszają one ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej oraz wspierają jej leczenie.
Aby w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości kalarepy, warto jeść nie tylko jej bulwę, ale również liście, które wspomagają oczyszczanie organizmu dzięki obecności chlorofilu. Wspierają one pracę wątroby i jelit, a nawet przyspieszają gojenie ran.
Jako niskokaloryczne warzywo kalarepa polecana jest osobom odchudzającym się. Ma również niski indeks glikemiczny, więc jest bezpieczna również dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.
Jednocześnie kalarepa może wykazywać właściwości wolotwórcze, więc nie powinny zbyt często jej jadać osoby z nadczynnością tarczycy. Jako warzywo z rodziny kapustnych może również być nieco ciężkostrawne i u osób z wrażliwym układem pokarmowym może wywoływać wzdęcia i/lub zaparcia.
Jak jeść kalarepę?
Kalarepa najczęściej pojawia się w zielonej albo fioletowej odmianie. Jest chrupiąca, a w smaku delikatna i nieco słodkawa. Do jedzenia wybierajmy rośliny średniej wielkości, które są stosunkowo ciężkie. Liście powinny być jędrne i zielone. Żółte liście mogą świadczyć o przenawożeniu. Poza lodówką można kalarepę przechowywać do 3 dni. Z kolei w lodówce – do tygodnia.
Kalarepa najsmaczniejsza i najzdrowsza jest na surowo – jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek albo po prostu pokrojona w paski i jedzona jako przekąska. Można ją też z powodzeniem gotować, dusić, faszerować i piec. Szczególnie te starsze, większe i bardziej włókniste sztuki lepiej jest poddać obróbce termicznej. Co ważne, warzywo to nie uczula, więc można je włączyć nawet do jadłospisu niemowlęcia w trakcie rozszerzania jego diety.
Bardzo ważne jest to, by kalarepę dobrze oczyścić przed spożyciem, gdyż może ona gromadzić na sobie chorobotwórcze bakterie, w tym E. Coli, lub pasożyty, np. glistę ludzką. Wystarczy jednak dokładne umycie kalarepy pod bieżącą wodą i ewentualne wymoczenie jej w roztworze soli przez 10 minut.